Annons
Nyheter

Vellinge nobbar flyktingar

Nej. Vellinge kommun tänker inte skriva avtal med Migrationsverket om flyktingmottagning den här gången heller.
Nyheter • Publicerad 18 december 2007
Lars-Ingvar Ljungman
Lars-Ingvar LjungmanFoto: 

Som Trelleborgs Allehanda erfor redan i gårdagens tidning säger moderaterna nej till Migrationsverkets förfrågan. Kommunstyrelsens ordförande Lars-Ingvar Ljungman (m) antydde beslutets riktning redan på måndagsförmiddagen men det officiella beslutet togs inte förrän på fullmäktigegruppens möte senare på kvällen.

– Vi var eniga i beslutet. Eller, i stort sett eniga. Det var någon enstaka ledamot som var för ett mottagande, säger kommunstyrelsens ordförande Lars-Ingvar Ljungman.

Annons

På moderaternas möte deltog ett 40-tal ledamöter, och diskussionen pågick i cirka 20 minuter, uppskattar Ljungman.

Migrationsverket gick i oktober ut med en lista över vilka kommuner som inte tar emot flyktingar med uppehållstillstånd. Bland de 14 kommunerna på listan återfanns Vellinge.

I höst samlade länsstyrelsen de skånska kommunerna för att diskutera olika former av mottagning. Men på måndagen sa alltså moderaterna åter nej. Och eftersom partiet har en förkrossande majoritet i kommunfullmäktige behöver frågan aldrig lyftas dit.

Precis som tidigare baserar Vellinge kommun sitt nej på missnöjet med hur mottagningen finansieras. Lars-Ingvar Ljungman anser att mottagningen är "grovt underfinansierad". – Kostnaden är betydligt högre än de bidrag som kommunerna får från staten. Och det är en uppfattning som sprider sig bland andra kommuner i Sverige också, säger Lars-ingvar Ljungman.

Men det är ju fler och fler kommuner som tar emot flyktingar, hur förklarar du det?

– Jag tror det beror på att trycket från Migrationsverket ökat. Generaldirektören har ju gått ut och propagerat för att kommunerna ska ta emot flyktingar, säger Lars-Ingvar Ljungman.

I beslutet har moderaterna också vägt in bostadssituationen i kommunen, även om den enligt Ljungman inte varit den avgörande faktorn.

– Vellinge kommun är ett av de hetaste bostadsregionerna i Sverige, och det gör ju så klart inte saken bättre. Men även om bostadssituationen ändras så är den viktigaste frågan vems ansvaret är, säger han.

Om ni i framtiden får kompensation för era kostnader, kan ni tänka er att ta emot flyktingar då?

– Det är en hypotetisk fråga. Vi har valt att agera utifrån det regelverk som gäller nu, om det ändras får vi ta ställning till det då, säger Lars-Ingvar Ljungman.

Annons

Ljungman vill inte säga ifall Vellinge kan tänka sig att delta i vissa delar av mottagningen i framtiden, exempelvis att tillhandahålla utbildning eller arbete.

– Det är också en hypotetisk fråga som vi får ta ställning till om den kommer, säger han.

Andreas Mårtensson

0410-545 25

andreas.martensson@trelleborgsallehanda.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons