Annons
Nyheter

Vellinge krävs på 9,2 miljoner

Vellinge kommun kan tvingas betala ett skadestånd på 9,2 miljoner kronor till en tidigare särskoleelev. Den i dag 21-årige mannen var inte utvecklingsstörd och borde inte ha gått i särskola.
Nyheter • Publicerad 9 juni 2009

VELLINGE. Som ung hade mannen svårt att hänga med i skolan. Vellinge kommun stämplade honom som utvecklingsstörd, och i sjunde klass överfördes han till särskola.

Efter flera år visade det sig att kommunen gjort en felaktig bedömning. I andra klass på gymnasiesärskolan i Trelleborg misstänkte en lärare att eleven placerats fel.

Annons

Fler utredningar visade att eleven inte var utvecklingsstörd utan hade dyslexi, det vill säga lässvårigheter. Han borde inte alls ha gått i särskoleklass. Problemen skulle ha lösts med extraresurser och stödundervisning i vanlig klass.

Enligt Magnus Dillcrona på Gratisjuristerna, som tagit sig an ärendet, bottnade pojkens dåliga prestationer också i att han var mobbad.

Nu begär Dillcrona för sin klients räkning ett skadestånd på 9,2 miljoner kronor. Kommunen riskerar också att få betala motpartens rättegångskostnader.

Den nu 21-årige mannen är inte den ende som Vellinge felaktigt placerat i särskoleklass. Sydsvenskan har tidigare berättat om ett tvillingpar, som gått i särskola i Vellinge och Trelleborg.

När en av dem senare sökte till särskolegymnasium i en annan kommun, gjordes en utredning, som visade att bägge två i själva verket var normalbegåvade och inte alls borde ha placerats i särskola. Både Vellinge och Trelleborg fick kritik av Skolverket för bristande utredningar i ärendet.

Magnus Dillcrona har sökts utan resultat.

Johan Silfversten Bergman
Andreas Mårtensson, Christina Gustafson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons