Annons
Nyheter

Vellinge i täten

Trelleborg hamnar på plats 107 av landets alla 290 kommuner när det gäller elevernas betyg i förhållande till hur mycket som spenderas på varje grundskoleelev.
Nyheter • Publicerad 23 januari 2004

Därmed är Trelleborgs kommun långt ifrån den effektivaste skolan, men har ändå fått en ganska bra placering jämfört med de andra kommunerna. Grannkommunen Vellinge får en mer framträdande position och kommer på nionde plats. Det är tidningen Kommunaktuellt som presenterar sammanställningen i sitt senaste nummer. I toppen över de kommuner som får ut mest för pengarna ligger Lysekil, Sjöbo, Partille och Svedala. Grundskolor där man får ut minst är Överkalix, Vilhelmina, Nora, Älvdalen och Vaxholm. - Det är ett nytt sätt att mäta produktiviteten i skolorna. Det visar hur mycket eleverna presterar betygsmässigt, det så kallade meritvärdet. Detta ställs i relation till hur mycket pengar som spenderas per elev, säger Åse Lo Skarsgård, journalist på Kommunaktuellt. Varje betygspoäng kostar 235 kronor i Trelleborgs kommun, visar sammanställningen. Motsvarande kostnad för Vellinge är 200 kronor. Genomsnittsbetyget för alla elever som gick ut nian i Trelleborgs skolor våren 2003 var 197 poäng i meritvärde. Medelbetyget i Vellinge var 225. Kostnaden per elev i Trelleborgs grundskola hamnade 2002 på 46 500 kronor per läsår. I Vellinge är motsvarande summa 45 000 kronor. I dessa kostnader inkluderas undervisning och läromedel, medan utgifter för skolskjuts och lokaler inte finns med i beräkningarna.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons