Annons
Nyheter

Vellinge i blickpunkten

På uppdrag av Malmö stad öppnade Attendo Care i november 2009 ett transitboende för ensamkommande flyktingbarn i Hököpinge i Vellinge kommun.
Nyheter • Publicerad 23 september 2010

Vellinge hade då i 25 år vägrat att teckna avtal med Migrationsverket om flyktingmottagning.

Vellinges moderata kommunledning, med kommunalrådet Lars-Ingvar Ljungman i spetsen, togs på sängen av boendet i Hököpinge och protesterade högljutt. Kommuninvånarna gav också luft åt starka protester mot boendet vid ett hetsigt möte den 10 november. Men en opinionsundersökning kort därefter visade att en majoritet av Vellingeborna var för boendet.

Migrationsminister Tobias Billström (M) och Moderaternas centrala ledning kritiserade öppet partikamraterna i Vellinge, som sattes under stark press. Kommunledningen gjorde en kovändning, accepterade boendet i Hököpinge och tecknade i början av 2010 avtal med Migrationsverket om att ta emot fem till åtta ensamkommande barn.

Anna Thulin
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons