Annons
Nyheter

Vellinge godkände miljoner till banbygge

Nu är det definitivt klart att Vellinge satsar 70 miljoner kronor och lånar ut ytterligare 137,5 miljoner till ombyggnaden av Trelleborgsbanan.
Nyheter • Publicerad 27 augusti 2010

Ett enigt fullmäktige fattade beslutet på onsdagskvällen.

Även Region Skåne, Malmö stad och Trelleborgs kommun kommer att vara med och betala projektet som väntas ta cirka fyra år att genomföra. Avsikten är att öppna banan för pågatågstrafik. I nuläget används banan med få undantag för godstrafik.

Annons

Kommunernas och regio­nens medverkan betyder att Trafikverket kan tidigare­lägga utbyggnaden.

Ombyggnaden innebär bättre pendlingsmöjlig­heter mellan Malmö och Trelleborg liksom för byarna i Vellinges östra kommundel.

För flera partier i fullmäktige var godkännandet av Vellinges deltagande dock motvilligt.

– Det här är i grunden ett statligt åtagande. Men här konfronteras vi med den bistra verklighet som innebär att det finns många projekt i landet och att Trafikverkets pengar inte räcker. För vår kommun är detta så strategiskt viktigt att det bara finns ett beslut att fatta, sade Lars-Ingvar Ljungman.

Anna Thulin
Mats Amnell
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons