Annons
Nyheter

Vellinge gick 100 miljoner back

Bokslutet för 2002 blev dystert för Vellinge kommun, som redan tvingats bita i det sura äpplet och höja skatten. Nästan 100 miljoner kronor saknas i kassan. Genom att skriva upp värdet på kommunens fastighetsbolag hoppas man få rätsida på ekonomin - något som kan leda till hyreshöjningar.
Nyheter • Publicerad 12 mars 2003

Två stora poster har ätit hål i Vellinges ekonomi: det statliga utjämningssystemet och börsraset. Kommunledningen hade hoppats att den tidigare guldvärpande hönan, det börsplacerade pensionskapitalet, skulle ge 30 miljoner kronor i avkastning i fjor. Istället gav det 50 miljoner kronor i förlust - totalt alltså 80 miljoner sämre än budgeterat. Kommunalrådet Göran Holm (m) har dock inte förlorat tilltron till börsplaceringar, och störs inte heller av att kommuninvånarnas pengar placeras i krigsmaterielproducerande företag eller andra "oetiska" fonder. - Det är avkastningen som avgör, inget annat, säger Holm. Det värsta är ju inte vapnen, utan de som använder dem, säger Göran Holm. Siffrorna för 2002 fick redan på grundval av prognoserna Vellinges moderater att ta till den drastiska åtgärden att höja skatten med en krona. Övergripande hade Vellinge i fjor kostnader på omkring 888 miljoner kronor, medan intäkterna bara orkade upp till 788 miljoner. Inte minst beroende på att posten "generella statsbidrag och utjämning" innebär ett minus på nästan 150 miljoner kronor. - Egentligen har kommunens verksamhet inte gått dåligt, säger Göran Holm. Det enda anmärkningsvärda är ökningen i kostnaderna för vård och omsorg, och det känner man av i kommuner över hela landet.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons