Annons
Nyheter

Vellinge får betala förskott för ny vattenledning

Vellinges tekniska nämnd kommer att få tidigarelägga en investering på 15 miljoner kronor inför den planerade anslutningen till Sydvatten.
Nyheter • Publicerad 25 februari 2004

Än är det formella beslutet att Vellinge ska ansluta sig till kommunkollektivet Sydvatten inte taget, men kommunstyrelsen väntas i dagarna klubba en avsiktsförklaring, där målet är att ha Sydvattens Vombsjövatten porlande i kranarna senast i september 2006. Ändå tar man på tekniska förvaltningen för givet att de 15 miljoner som man nu måste sätta in som "förskottsbetalning" för anslutningen inte är pengar i sjön. - Samma personer som drivit frågan är de som fattar beslut i kommunstyrelsen, så det vore konstigt om de skulle besluta att inte teckna avtal med Sydvatten, kommenterar Vellinges tekniske chef Thomas Grundén. De 15 miljoner kronor som tekniska nämnden i tisdags beslöt avsätta för anslutningen ska dels bekosta projekteringen av arbetena, dels en omkring 400 meter lång dubbelledning från Hyllie vattentorn ner till söder om Malmös yttre ringväg. Ledningen måste ligga klar senast i oktober i år, eftersom planeringen av Citytunneln in till centrala Malmö har tagit ett plötsligt kliv framåt. Tunnelarbetena får inte kollidera med vattenledningsstråket, där ingen byggnation får försiggå. Ledningsstumpen från Hyllie kommer dock inte att skynda på anslutningen av vattnet. Blir avtalet mellan Vellinge och Sydvatten verklighet, är det första gången kommunkollektivet släpper in en ny medlem i den tolv kommuner stora klubben. Överenskommelsen har prägeln av pilotavtal, som kommer att göra det enklare för ytterligare kommuner att ansluta sig. Vellinges andel av vattenbolaget beräknas på befolkningsunderlaget och blir omkring 4,4 procent.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons