Annons
Nyheter

Varning för vikingainvasion

Vänta er en vikingainvasion i Höllviken till helgen. Vikingamarknaden på Fotevikens Museum drar fler köpmän, kämpar och åskådare för varje år.
Nyheter • Publicerad 25 juni 2003
BILD: LARS THULINFoto: 

Palle Dybdahl från Larvik överser glaspärletillverkningen i hans egenhändigt tillverkade dubbla blåsbälg och lerugn. BILD: LARS THULIN På fredag börjar förmarknaden, då skäggiga vikingastammar hänger sina sköldar i tingshallen och hantverkare sätter upp sina stånd. På lördag hålls det stora "vikingaruset", då kämpar kastar sig ut i den grunda Foteviken för att runda ett skepp 200 meter ut. På lördag blir det också tävlingar som stångstötning, bågskytte, yxkastning och "kast med stor lax". På söndag avrundas marknaden med bågskyttetävling och vikingafajter. Vikingareservatets kung, Björn M Jakobsen, och dess lagman, Sven Rosborn, gläds över att museet fortfarande växer så att det knakar. Nu finns 20 hus innanför vallarna, tre färdigställs i sommar - med tidstypiska metoder och redskap, givetvis. - Det tar tio år till innan vi finns "i var mans mun", säger Björn M Jakobsen. Ett av våra mål är att varje vellingebo ska ha besökt oss. Den experimentella arkeologin och levandegörandet av historien är en växande kultursektor, menar arkeologen Sven Rosborn: - Traditionella museer i all ära, men det är först när man kan se en människa bakom föremålen i montern som det blir spännande. Alla prylar är ju gjorda av en människa, och relationer mellan människor är oerhört spännande. - Det här är den enda vikingatida stadsmiljön som vi har i landet. Annars består sådana här anläggningar av en marknadsplats och kanske ett långhus. Medan vi kan bygga ett helt historiskt rollspel. I fjor drog marknaden 662 vikingar. Hur många som kommer i år vet man inte, men egentligen hoppas museet på färre deltagare. - Det ska inte vara så många att kungen inte hinner gå runt och hälsa på alla sina gäster, tycker Sven Rosborn. Omkring 400 gäster är lagom. Därför har vi höjt kvalitetskraven på det hantverk som ska säljas, i hopp om att inte lika många handlare kommer. Vikingamarknaden är öppen fredag 10-16, lördag 10-18, söndag 10-16.

Lars Thulin lars.thulin@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons