Annons
Nyheter

Va-chefen ska utreda dagvattnet

Efter sommarens och senare års problem med översvämmade torpargrunder och källare tar Vellinge kommun nu ett samlat grepp för att få slut på problemen.
Nyheter • Publicerad 22 september 2011

Fram till slutet av nästa år har va-chefen Per Juhlin på sig att kartlägga dagvattnet i Höllviken och på Näset.

– Eftersom det här har varit ett stort problem 2007, 2010 och i sommar behöver vi få en klar bild av läget, säger Christer Mars (M), ordförande i nämnden för gemensam medborgarservice.

Annons

– Först när kartläggningen är klar kan vi ta fram en plan på konkreta åtgärder för hur vi kan komma till rätta med problemen.

Liksom andra ansvariga menar Christer Mars att infrastrukturen för dagvatten eftersatts eftersom det tidigare inte varit ett problem.

– När ett sommarstugeområde som Höllviken växt och förvandlats till permanent boende har ju förutsättningarna förändrats, fortsätter han. Diken har grävts igen och mark har stensatts.

– Med dagens kunskap skulle vi inte tillåta att man sätter igen diken. Vill man ha en jämn garageinfart måste man lägga dit ett rör där vattnet kan passera. Inte heller skulle man ge bygglov för källare i vissa områden.

Enligt Christer Mars pågår efter sommarens alla larm om det höga dagvattnet redan nu några pilotstudier i Höllviken.

Men först i slutet av 2012 blir den stora kartläggningen alltså klar.

Att kommunen vill gå till botten med problemet beror inte minst på att nödvändiga åtgärder kan betyda stora kostnader även för enskilda fastighetsägare.

Om kommunen bygger en dagvattenledning vid en väg eller gata kan prislappen för en fastighetsägare att ansluta sig hamna på 100 000 kronor.

Som Sydsvenskan redan berättat har kommunen det övergripande ansvaret även för dagvattnet. Det betyder samtidigt att en fastighetsägare kan bli skyldig att ansluta sig till ett kommunalt dagvattensystem.

Ett faktum somliga invånare uppskattar för att slippa vatten i sina husgrunder medan andra kommer att tycka att det är för dyrt.

Annons

Bo Johnson i Gamla Hagaområdet i Skanör berättade i Sydsvenskan för två veckor sedan hur han i åratal förgäves kämpat mot det regnvatten som tränger in i huset under parketten.

– Jag är väl medveten om att priset på mitt hus sjunker genom att jag öppet går ut och berättar om problemet, sa han då. Men om vi inget gör rasar priserna i alla fall när fastigheterna börjar ta allvarlig skada.

I samband med att va-chefen Per Juhlin utreder dagvattnet ersätts han av Max Persson som formellt blir Vellinges nye va-chef från den 1 januari nästa år.

Till sin hjälp kommer Per Juhlin att få en ny va-ingenjör som kommunen just letar efter.

INTERNAL INTERNAL
Claus Granath
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons