Annons
Nyheter

Utvisningshotad får stanna permanent

Jafar Mamadkhel flydde med rädsla för sitt liv från Afghanistan. Väl i Sverige hotades han med utvisning – efter en handläggning som tog ett och ett halvt år. Nu får han permanent uppehållstillstånd.
Nyheter • Publicerad 31 oktober 2014
Arkivbild. Jafar Mamadkhel blev inbjuden till en manifestation i våras där allmänheten krävde att han ska få stanna i Sverige.
Arkivbild. Jafar Mamadkhel blev inbjuden till en manifestation i våras där allmänheten krävde att han ska få stanna i Sverige.Foto: Foto: Mattias Bolin

På söndag fyller Jafar Mamadkhel 17 år – efter två år i Sverige har migrationsdomstolen fastslagit att han är född 1997.

När hans pappa mördades tvingades han fly från Afghanistan, och i november 2012 kom han till Falsterbo. Där fick han vänner. Han började på högstadiet som analfabet, men kom ikapp. Han blev kär.

Annons

Men efter ett och ett halvt år i Sverige fick hans ansökan om uppehållstillstånd avslag. Vid sin ankomst hade Migrationsverket godkänt födelsebeviset som fastställde Jafar Mamadkhels ålder till 15 år. Men senare gjordes bedömningen att han var 17, och alltså myndig innan Migrationsverkets handläggning blev klar.

- Han lämnade ju Sverige och åkte utomlands under asylprövningens gång. Då avskrivs ärendet, förklarar presschef Fredrik Bengtsson, Migrationsverket, den långa handläggningen.

Han syftar på Jafar Mamadkhels resa till Tyskland förra sommaren.

Men enligt Migrationsverkets egen rapport var den genomsnittliga handläggningstiden för ensamkommande flyktingbarn ändå bara 98 dagar under 2012. Och hade Jafar Mamadkhels ärende handlagts inom den tiden hade han – oavsett räknesätt – varit under 18 år.

Borde ni inte ha varit klara sommaren 2013?

- Jo, vi skulle ha varit klara då, absolut säger Fredrik Bengtsson.

Jafar Mamadkhel överklagade uppehållstillståndets avslag till migrationsdomstolen och i onsdags kom beskedet: Domstolen har bedömt att Jafar Mamadkhel är minderårig och ska beviljas uppehållstillstånd. Beslutet stödjer sig på lagen om särskilt ömmande omständigheter som trädde i kraft den 1 juli i år.

Jafar Mamadkhel vågar inte tro på beskedet än.

- Jag vet inte riktigt vad jag ska tro längre, säger han.

Han vet inte om hans mamma är i livet och är fortfarande rädd för att återvända till Afghanistan. Men han försöker skapa ett nytt liv i Sverige – han läser på gymnasiet och i framtiden vill han bli kock.

- Jag lärde mig att laga mat av min mamma. Nu kan jag laga själv.

Lisa Kron
Maria Widehed
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons