Annons
Nyheter

Trygghetsprojekt gav resultat

På papperet ökade antalet anmälda brott 2009. Ändå känner sig fler Vellingebor trygga.
Nyheter • Publicerad 12 april 2010

VELLINGE. Få svenska kommuner är brottsligheten så låg som i Vellinge. Så har det varit i många år. Det visar polisens brottsstatistik.

Ändå var det många invånare som kände sig otrygga. Framför allt oroade de sig för inbrott i den egna bostaden och för vad buskörare kunde ställa till med. Skadegörelse på offentliga platser och anlagda bränder rörde också upp känslorna.

Annons

Nu visar polisens mätningar att attityden har förändrats. Fler Vellingebor än tidigare uppger att de känner sig trygga i sina hem och ute på gator och torg.

Troligen är det en effekt av det samarbete som kommunen och närpolisområde Söderslätt inledde för ett år sedan.

Ett av syftena var just att genom riktade informationsinsatser öka människors känsla av trygghet. Det har hållits möten om alkohol, droger och skadegörelse med ungdomar och föräldrar. Vid två tillfällen har Vellingeborna bjudits in till kommunhuset för att lära sig stänga tjuvarna ute. Båda gångerna var fullmäktigesalen knökfull. I centralorten har en trygghetsvandring genomförts. Den skall följas av fler. En folder med namnet ”Fakta om tjuven” har distribuerats.

Dessutom har vardagsbrotten minskat, vilket var ett annat syfte. Antalet bostads- och skadegörelsebrott har sjunkit med tjugo respektive tolv procent.

Men det främsta målet, att minska den totala brottsligheten, har inte nåtts. Utvärderingen visar tvärtom att det begicks fler brott i Vellinge 2009 än 2008. Speciellt anmärkningsvärd är den nästan 30-procentiga uppgången i narkotikabrott bland ungdomar i åldern 15–25 år. Det är en brottstyp som kommunen och polisen har lagt extra resurser på att bekämpa.

Men enligt kommunens säkerhetschef Marie Louise Ahrendt är ökningen ett bevis på att åtgärderna har varit lyckade. Polisen har blivit bättre på att upptäcka brotten, vilket ger negativa avtryck i statistiken.

– Vi jobbar mycket aktivt med att hitta narkotikabrotten.

Nu intensifieras insatserna mot vardags- och narkotikabrott ytterligare. I det nya samverkansavtal som kommunen och polisen har undertecknat för 2010 ligger tyngdpunkten fortsatt på just de bitarna.

Martin Strandberg
Chrstina Gustavsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons