Träd fälldes på Rådhustorget
Några vilda protester som när de berömda almarna i Kungsträdgården skulle fällas 1971 hade man väl kanske inte väntat sig, inte i rofyllda Skanör. Möjligen en och annan trädkramare?
Men nej, de åskådare som dök upp under de lojt singlande snöflingorna på måndagsförmiddagen för att titta på när almarna på Rådhustorget och längs Kyrkogatan sågades ner bar inga plakat och höll inga flammande tal. De verkade ha full förståelse för att träden måste bort.
- Visst skär det i en, men träden är ju sjuka. Nu kommer kyrkan att framträda mer, sade Birgitta Spåhl, medan hon med blicken följde hur en av almbjässarna föll till marken.
Det var en märklig upplevelse. Först hördes en dov susning, när vinden svepte genom den imponerande kronan, och sedan kom ett mäktigt dån. Som om det hundraåriga trädet drog en sista högljudd suck. Därefter blev det knäpptyst.
- Det känns konstigt, sade Hans Spåhl.
Nils Stenström, som är född i Skanör och bor granne med Rådhustorget, tycktes däremot inte hänga läpp.
- Jag är ingen större älskare av almar, erkände han och avslöjade att hans favoriter är björkar och lindar.
En inventering har visat att 369 almar i Vellinge kommun är sjuka och måste tas ner.
Tjugo av dem stod på Rådhustorget och längs Kyrkogatan i Skanör.
I deras ställe kommer lindar och valnötsträd. Planteringen startar i mitten av mars.
- Men först skall vi fräsa bort rötterna. Det skall ske i närvaro av folk från Riksantikvarieämbetet. Här nere vet man inte vad som döljer sig i marken, säger Hans Cedergren, vars företag Thorslätt Produktion AB ansvarar för trädfällningen.