Annons
Nyheter

Tornhusets ruiner står kvar till efter jul

Två månader efter den våldsamma branden i Tornhuset i Vellinge står de nedbrunna resterna fortfarande kvar.
Nyheter • Publicerad 20 december 2007
De förkolnade resterna av Tornhuset i Vellinge får står kvar ett tag till. Först efter helgerna påbörjas rivningen. BILD: CLAES NYBERG
De förkolnade resterna av Tornhuset i Vellinge får står kvar ett tag till. Först efter helgerna påbörjas rivningen. BILD: CLAES NYBERGFoto: 

Enligt tidsschemat skulle rivningen redan varit igång, men olika omständigheter har gjort att starten blivit uppskjuten. Först efter helgerna beräknas rivningen börja.

Förseningen beror dels på problem att hitta en entreprenör som kunnat ta sig an arbetet och dels på att de miljömässiga undersökningarna i de nedbrunna husresterna dragit ut på tiden.

Annons

– Innan man kör in med maskiner och river måste man analysera vilka material som finns där, säger Stephan Björkestrand, vd för Vellingebostäder som äger och förvaltar husen.

Efter helgerna kommer entreprenören först att avlägsna farligt bråte, och därefter undersöka ifall det finns delar av byggnaden som går att återanvända, exempelvis betong som är relativt oskadad. Först därefter kan rivningen sätta igång.

Stephan Björkestrand tror att rivningen kommer att ta minst ett par månader att utföra. I mars tar man in anbud på återuppbyggnaden av Tornhuset, och då vill Vellingebostäder helst att resterna av den gamla byggnaden ska vara bortforslad.

Först till höstterminen 2009 ska det nya Tornhuset börja användas.

– Då har det gått nästan två år efter branden, det är ganska lång tid, säger Stephan Björkestrand.

På Sundsgymnasiet välkomnar man en rivning av Tornhuset. Resterna av den eldhärjade byggnaden är ett plågsamt minne av den stora branden i oktober som berövade skolan på skolsalar, café och bibliotek. – Vi vill inte se eländet, och ju fortare det forslas undan desto bättre. Det ger inget trevligt intrycka att se denna krigszon när man kommer in i Vellinge, säger Gert Åkesson, rektor på Sundsgymnasiet.

Ett par månader efter branden tycker Gert Åkesson att skolarbetet fungerat väl efter omständigheterna.

– Det har gått jättebra. Personal och elever har visat stor förståelse för den här situationen, säger Gert Åkesson.

De omdispositioner av scheman och lokaler som gjordes i höstas kvarstår nästa termin. Då kommer Bryggan, huset närmast Tornhuset att utrustas med både café och bibliotek.

– Bryggan har en rätt så stor foajé där man kan ha böcker. Vi får bokhyllorna efter nyår. Cafét kommer vi att placera längre in i byggnaden, säger Gert Åkesson.

Annons

Andreas Mårtensson

0410-545 25

andreas.martensson@trelleborgsallehanda.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons