Annons
Nyheter

Thomas är på väg ut i världen

Thomas Jacobson har aldrig fått veckopeng av sina föräldrar men han har ändå aldrig haft ont om pengar. Som 13-åring tjänade han 2000 kronor i månaden på att sälja kvällstidningar. Idag, sju år senare, studerar han internationell ekonomi i Köpenhamn och driver två egna företag.
Nyheter • Publicerad 14 april 2009
"Det gäller att prioritera. Det går inte att vara med på allt", blir Thomas svar på hur han hinner engagera sig i så mycket. Det blir många resor fram och tillbaka. Foto: Claes Nyberg
"Det gäller att prioritera. Det går inte att vara med på allt", blir Thomas svar på hur han hinner engagera sig i så mycket. Det blir många resor fram och tillbaka. Foto: Claes NybergFoto: 

20-åriga Thomas inriktade sig tidigt på teknik och IT. Bara 13 år gammal började han jobba extra som IT-konsult och fyra år senare startade han sitt första egna företag i samma bransch.

– Det började med att några grannar ville ha hjälp med sina datorer. Sedan var det grannarnas vänner och när det sedan kom företag som ville ha hjälp startade jag företaget. Min bror och jag har aldrig fått veckopeng, utan våra föräldrar har velat att vi ska få en uppfattning om pengars värde, berättar Thomas.

Annons

Han är uppvuxen i Ljunghusen och bodde där fram tills för snart ett och ett halvt år sedan då han flyttade till Köpenhamn. I den danska huvudstaden läser han internationell ekonomi på Copenhagen Business School (CBS). Det som lockade var dels att undervisningen i Köpenhamn är på engelska och kinesiska, dels att det ligger ganska nära Ljunghusen.

– Min mamma är från Taiwan och hon har pratat mycket kinesiska med mig när jag var liten. Jag har inte alltid varit så flitig utan svarat henne på svenska, men jag hade ändå ett försprång när jag började på CBS eftersom jag kunde grunderna i språket, menar Thomas.

Trots att han fortfarande arbetar som IT-konsult, bygger hemsidor på fritiden och studerar, har han ändå tid över till sitt senaste projekt: marknadsföring av diskreta vuxenprodukter för män.

– Jag ser det som att det är en produkt som kan hjälpa många människor. När jag läste om en japansk ingenjör som utvecklat en ny typ av produkt, kopplade jag det direkt till en artikel om två män som stämde Apoteket för könsdiskriminering, eftersom Apoteket endast erbjuder vuxenprodukter till kvinnor. Här är något jag kan bidra med.

Thomas startade projektet i höstas tillsammans med två klasskamrater i Köpenhamn, och ska snart börja marknadsföra produkterna i hela Norden.

Svaret på hur Thomas får tiden att räcka till alla sina engagemang är kort.

– Det gäller att prioritera. På skolan brukar det vara fest varje torsdag eftersom de flesta är ledig på fredagar. Sedan är det fest någon annanstans fredag, lördag och söndag. Det går inte att vara med på allt.

Thomas menar att han trots det försöker umgås med vännerna ganska ofta.

– Jag har haft tur att lära känna många trevliga och duktiga personer i Sverige och Danmark. Alla arbetar hårt för att kunna bli något i framtiden. Men det finns tid att umgås och ha kul tillsammans.

Härom veckan bowlade han tillsammans med några gamla kompisar från Sundsgymnasiet. Hem till föräldrarna åker Thomas ungefär varannan vecka.

Annons

– Då brukar mina föräldrar vara snälla och skicka med mig någon lasagne eller kanske en ost- och skinkpaj till Köpenhamn. Det är klart att jag saknar Ljunghusen, det är ju hela min bakgrund och mitt gamla hem. Men jag trivs väldigt bra i Köpenhamn med, säger han och berättar om sin bostadsrätt som ligger centralt och bara 200 meter från skolan.

Om drygt två år har Thomas fått sin kandidatexamen från skolan i Köpenhamn. Han funderar redan nu på att läsa vidare, men var i världen han gör det vet han inte än. Målet är att driva ett större företag, och gärna att arbeta med både teknik, finans och ekonomi.

– Hur nu det ska kunna kombineras. Men det kan man väl på något sätt. Där andra ser problem ser jag möjligheter, säger Thomas.

Fanny Johansson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons