Annons
Nyheter

Tät bebyggelse ökar översvämningsrisk

Stora delar av Höllviken saknar dagvattenledningar.
Där måste fastighetsägarna själva ta ansvar för regn- och smältvatten som tränger in i deras husgrunder.
Men om de är beredda att satsa de relativt stora pengar som exempelvis nya ledningar kostar är kommunen villig att hjälpa till med råd.
Nyheter • Publicerad 28 augusti 2011

För en vecka sedan berättade Sydsvenskan om de cirka 700 husägarna i Höllvikens vägförening fyra i Sjötorpsområdet, varav flera hade problem med vatten som trängde upp i husgrunderna.

Men svaret att kommunen inte har något ansvar gäller inte bara dem, utan alla fastighetsägare i Vellinge som inte är anslutna till det kommunala dagvattensystemet.

Annons

Och att den så kallade Kämpinge mosse ligger under Sjötorpsområdet och andra delar av Höllviken, påverkar överhuvudtaget inte grundvattennivån och kommunens pumpning, enligt va-chef Per Juhlin.

– De minst 1 000 kubikmeter grundvatten per dygn som vi tar upp ur vardera fem borrhål ligger mellan 20 och 60 meter under kalkberget, säger han. Vatten som tränger in i krypgrunder och annat kommer alltså sannolikt inte från marken utan genom väggarna nere i husgrunderna.

Enligt Per Juhlin föreslog kommunen redan 1995 ett dagvattensystem i just Sjötorpsområdet.

– Priset per fastighet låg då på 44 000 kronor, minns han. Men det tyckte ägarna var alldeles för mycket. Sedan dess har ytterligare en hel del hus byggts.

– I samma takt har de fria ytor som kan ta upp dagvattnet blivit mindre och problemen vart vattnet ska ta vägen är idag större. Därmed blir en lösning som 1995 förstås betydligt dyrare. Hundratusen kronor per fastighet har nämnts.

Enligt stadsbyggnadsdirektör Hans Folkesson handlar det också om en rättvisefråga. I dagens tomtpriser ingår kostnader för dagvattenledningar och så kallade stenkistor där vattnet samlas vid kraftiga regn.

– I det nya bostadsområdet Skanörs vångar som just nu förbereds för bebyggelse är kostnaderna för vatten, dagvatten, avlopp, gator och planteringar cirka en halv miljon kronor per tomt, säger Hans Folkesson.

– Det betalar köparna själva och då kan vi inte gå in och bara betala för ett visst område. Det här problemet berör ju flera tusen fastigheter i olika delar av kommunen.

Däremot är både Hans Folkesson och Per Juhlin positiva till att hjälpa fas­tighetsägare som är beredda att betala för en bättre inf­rastruktur.

– Självklart skulle kommunen vara positiv till att stötta och administrera, säger Hans Folkesson. Lösningen kan ju handla om exempelvis en kombination av ledningssystem och stenkistor.

– Utgångspunkten är ändå att fastighetsägaren betalar för förbättringarna. Men hittills har vi känt både en försiktighet och ett motstånd mot att ta den kostnaden.

Kent Axelsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons