Annons
Nyheter

Strid om urnor upp till Kammarrätten

En 78-årig man från Höllviken och hans syster har fått avslag av Länsrätten för att få gräva upp sina föräldrars urnor. De vill flytta dem till minneslunden på Östra Kyrkogården i Malmö. Nu överklagar de till Kammarrätten.
Nyheter • Publicerad 17 juli 2007

Syskonen är oroliga för vad som kommer hända med urnorna när de inte längre är i livet eftersom ingen av dem har några barn som kan sköta gravplatsen. Finns det ingen som kan ta hand om graven blir gravrätten förverkad, vilket syskonen säger är långt mer förnedrande än att flytta askan över till minneslunden. Det eftersom den gamla gravkammaren med föräldrarna sänks för att bereda plats åt en ny ovanpå. Syskonen säger att en sänkning skulle störa den eviga gravfriden mer än en förflyttning.

"Vem ska kunna garantera att griftefrid råder i evig tid och vem ska övervaka att så sker?" undrar syskonen i sitt överklagande.

Annons

Länsrätten avslår deras begäran med hänvisning till begravningslagen där det står att aska eller stoft som begravts på en plats inte får flyttas.

Länsrätten betonar också att den första begravningen anses vara definitiv och enligt de avlidnas önskemål. Den eviga gravfriden är också ett viktig skäl för att inte gräva upp urnorna, understryker Länsrätten. Däremot kan man få tillstånd till att flytta askan, om särskilda skäl finns.

Kristin Knutsson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons