Annons
Nyheter

Stör sällsynt gäst i Skanör

Fiskaren Lars Bergström i Skanör trodde knappt sina ögon när han vittjade nätet i måndags kväll. I maskorna sprattlade en stör.
Nyheter • Publicerad 29 maj 2009
Lars Bergström med sin ovanliga fångst. Foto: Torbjörn Carlson
Lars Bergström med sin ovanliga fångst. Foto: Torbjörn CarlsonFoto: 

– Ska jag vara ärlig visste jag först inte vad det var, säger han. Lars Bergström driver en liten fiskebod i Skanörs hamn och brukar mest fånga piggvar. När han var ute med båten i måndags kväll hann han inte undersöka fångsten direkt eftersom det var mycket att göra ombord.

- Jag har ju aldrig sett en stör, så först trodde jag att det var en haj av något slag, säger han. När jag kommit iland kollade jag på Internet och kom fram till att det var en stör.

Annons

Anders Svensson är biolog på Fiskeriverket i Lysekil. Han säger att fångsten är ovanlig, men inte sensationell. Visserligen har stören i Östersjön varit utdöd i cirka 100 år, men i år har redan ett antal fångster rapporterats. I mitten av april fångades en stör utanför Öland och i maj fångades en stör utanför Bornholm.

Den senare, som var märkt, hade satts ut av tyska forskare som mellan 2006 och 2008 satte ut över 20 000 kanadensiska störar i Östersjön.

Även Skanörsstören var märkt, men ännu är dess ursprung inte klarlagt.

Stören är 1,03 meter lång och väger 5,250kg.

Martin Hallgren
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons