Nyheter

Stor bredd när elever visade konstverk

Insekter i jätteformat, bokstäver i keramik, en yxa av paljetter och en enorm oljemålning. När Östra Grevies avgångselever från de estetiska linjerna ställer ut sammanlagt över 100 verk blir variationen stor. I morgon är det vernissage för utställningen på Falsterbo konsthall.
Nyheter • Publicerad 3 april 2008
De flesta av konstnärerna på Östra Grevie folkhögskolas avgångsutställning på Falsterbo konsthall har tillbringat två år i skolans verkstäder och ateljéer för att lära sig att behärska sina olika favorittekniker. Per Waermö har ägnat lång tid att klistra på paljetter. Bild: Tomas Nyberg
De flesta av konstnärerna på Östra Grevie folkhögskolas avgångsutställning på Falsterbo konsthall har tillbringat två år i skolans verkstäder och ateljéer för att lära sig att behärska sina olika favorittekniker. Per Waermö har ägnat lång tid att klistra på paljetter. Bild: Tomas NybergFoto: 

Utrycken är olika, teknikerna lika så. När årets avgångselever från Östra Grevie folkhögskola fyller Falsterbo konsthall finns alltifrån glas till keramik, fotografi, grafik, måleri, textil och keramik på plats.

Men Pär Waermö som går grafisk design valde ingen av ovan nämnda tekniker. Med hjälp av en tops, lim och små paljetter har han förvandlat en yxa till en glittrande paljettstaty.

- Det har tagit sina modiga timmar, säger Pär Waermö och syftar på arbetet att klistra fast alla paljetter.

Transporten gjorde att några trillade av och han fick "bättra på" sitt verk under gårdagen. I morgon ska allting vara fixat och klart inför vernissagen.

Elisabeth Nielsen brottas med en tavelram i vilken ett grafiskt screentryck ska hänga. Hon sammanfattar de två åren på Östra Grevie som fantastiska.

- Vi har haft tillgång till fantastiska lokaler och fantastiska tryckpressar, säger hon.

Hon har gått utbildningen med inriktning mot grafik. Innan hon påbörjade utbildningen var det rena linjer och mycket detaljer som gällde.

- Nu är det nästan bara linoleumtryck med grövre drag. Jag har blivit väldigt förtjust i det, säger hon.

Det grafiska trycket som hon sätter in i ramen är däremot mer i still med hennes gamla uttryck. Idén till det assymetriska mönstret fick hon när hon läste boken om "Lille Prinsen".

Att samla på mönster och bilder är viktigt när man håller på med grafik.

- Jag har scrapbooks i mängder med små detaljer och bilder som jag klippt ut och som jag sedan använder när jag skapar mina mönster, förklarar Elisabeth Nielsen.

Äldst bland eleverna är Kerstin Ardner. Hon är nybliven pensionär och lyrisk över sina två år på Östra Grevie. En lång rad osannolikheter ledde henne in på banan som keramiker. Tidigare arbetade hon som distriktssköterska.

- Vilken pensionär får den här möjligheten att hålla på med det man gillar och göra det tillsammans med unga, undrar Kerstin Ardner som bland annat ställer ut ett egendesignat drejat vinkrus avsett för bag-in-boxvin.

- Jag har sett till att få det mönsterskyddat enligt en eu-förordning, säger Kerstin Ardner.

Vernissage för utställningen hålls i morgon lördag mellan klockan 12 och 17. Därefter pågår den till och med den 20 april.

Jenny Isaksson jenny.isaksson@allehandasyd.se
Jenny Isaksson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.