Annons
Nyheter

Stopp för ledighet under terminerna i Vellinge

(Uppdaterad) Skolelever i Vellinge kommun som vill vara långlediga under terminerna för att åka på solsemester med familjen får tänka om. Nu säger kommunen stopp, resor ska göras på loven – inte under terminerna.
Nyheter • Publicerad 14 april 2009

Allt fler familjer väljer att åka på långresor till exempelvis Thailand under hösten, vintern och våren. Men eftersom resorna är som dyrast före, under och veckan efter skolloven väljer allt fler familjer att resa under terminerna. Detta har blivit ett problem i Vellinge kommun som nu kommer att bli restriktivare med att bevilja eleverna i grundskolan mer än tio dagars ledighet utanför skolloven.

– Det finns en skolplikt och vi anser att resandet bör ske på skolloven, inte under terminerna, säger M-nämndens ordförande Carina Larsson.

Annons

När elever är borta under en längre tid läggs mer arbete på pedagogerna i skolan som ska se till att eleverna får hjälp att ta igen den förlorade undervisningen.

Under de tre första månaderna har M-nämnden fått in 42 ansökningar om ledighet. Det gäller då elever som vill vara lediga mer än tio dagar i följd eller elever som redan har varit lediga under terminen.

De flesta ansökningarna kommer från elever som går på Sandeplanskolan, Tångvallaskolan, Ljungenskolan och Skanörs skola. Bara några enstaka ansökningar har inkommit från elever som går i Västra Ingelstad, på Rosentorpsskolan och Stora Hammars skola.

I Trelleborgs kommuns grundskolor märks ingen tydlig ökning, enligt nämndsekreteraren Jan Herbertson.

– Jag kan inte se att det ökat jämfört med tidigare år. Det är möjligt att vissa förlägger sina semestrar i terminen och att det syns särskilt på vissa skolor, men inte totalt, säger han.Rektorerna i Trelleborg har rätt att besluta om all extra ledighet. Och prövningen sker utifrån det enskilda fallet.

– För några veckor sedan var det en rektor som avslog en ansökan för att eleven inte ansågs nå de uppsatta målen, säger Jan Herbertson.

Maria Lovén och Niclas Sörenson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons