Annons
Nyheter

Stopp för fler privata förskolor

Privatiseringen av kommunala förskolor stoppas. Utan egna förskolor riskerar Vellinge kommun att inte klara fyramånadersregeln.
Nyheter • Publicerad 16 juni 2009

VELLINGE. Så mycket som möjligt av den kommunala verksamheten skall utföras av enskilda operatörer. Det är ett uttalat mål i moderatstyrda Vellinge. Inom barnomsorgen har bara under det senaste året personal tagit över förskolorna Norrevång, Granvik och Vikenstugan. Från den 1 augusti kan man lägga till Sandeplan.

Men nu sätter ansvarig politiker, Carina Larsson (M), ordförande i M-nämnden, ner foten. Det är inte aktuellt att överlåta fler kommunala förskolor till personal eller andra intressenter.

Annons

– Nu får vi lugna ner oss. Vi har en bra mix och uppmuntrar just nu inte anställda att ta över kommunala förskolor. Dessutom tycker vi att det är viktigt att det finns någon kommunal förskola kvar i varje kommundel.

Det som fått henne att slå till bromsen är en ny lag, som träder i kraft den 1 juli. Dess främsta syften är dels att ge barnfamiljer ökad valfrihet; de skall själva kunna utforma sin barnomsorg, dels att skapa möjligheter för nya verksamheter. Det innebär i praktiken att kommunen tvingas godkänna och ge bidrag till alla privatpersoner, företag och organisationer som vill starta och bedriva förskola. Tidigare har kommunen kunnat neka tillstånd och pengar med hänvisning till att det inte föreligger något behov av nya barnomsorgsplatser. Den möjligheten försvinner nu.

– I fortsättningen kan vi bara säga nej om verksamheten har allvarliga brister, som till exempel att lokalerna inte har godkänts av brandmyndigheterna eller att förskolan inte följer läroplanen, säger Carina Larsson.

Samtidigt behöver de privata förskolorna inte bry sig om fyramånadersregeln. Det är fortfarande enbart ett kommunalt ansvar att se till att den som söker förskola får en plats utan oskäligt dröjsmål, det vill säga fyra månader. Lagen slår tydligt fast att enskilda förskolor inte omfattas av denna skyldighet.

– Finns det inga kommunala förskolor, har jag svårt att se hur vi skall klara fyramånaderskravet. De privata förskolorna har egna köer, vilket innebär att vi inte kan styra vilka barn de tar in, säger Carina Larsson.

Men enligt ansvarig tjänsteman, Eva Törnblom, har kommunen just nu inga svårigheter att följa fyramånadersregeln. Det finns lediga förskoleplatser både i Vellinge tätort och i Höllviken. Hon är mer oroad för vad som skall hända framöver och för de ekonomiska konsekvenserna av den nya lagen. Det är svårt att överblicka hur många nya platser den resulterar i och komplicerat att ta fram kostnaderna för dessa. De varierar beroende på verksamhetens art.

– Vi vet inte vilka verksamheter som kommer att startas. Det kan vara vad som helst, beroende på vad folk är intresserade av.

Dessutom har kommunerna haft ovanligt kort tid på sig för förberedelser, påpekar hon.

– Propositionen antogs i april, och lagen träder delvis i kraft den 1 juli.

Från den 1 augusti drivs 17 av 24 förskolor i Vellinge kommun i enskild regi.

Mats Amnell
Christina Gustafson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons