Annons
Nyheter

Stenåldersmän åt säl

Mellan Sjömärket och Falsterbo fyr utanför Måkläppen hittades två benbitar för snart två år sedan. Fynden visar att de två stenåldersmänniskorna åt och jagade säl.
Nyheter • Publicerad 26 april 2007

Det är forskaren Gunilla Eriksson, doktor i arkeologi vid Stockholms universitet, som belägger att kvarlevorna från de båda människorna visar att de åt och jagade säl.

Fynden, som Trelleborgs Allehanda berättade om i höstas, och gjordes av några bärnstensplockade, består av ett 6 850 år gammalt skalltak från en människa samt ett lårben som är 7 100 år.

Annons

– Genom mätning av kol- och kväve-isotoper har forskaren Gunilla Eriksson fått fram att de bådet åt och ägnade sig åt jakt av säl, säger Leif Brost vid Bärnstensmuseet i Kämpinge.

Ytterligare ett fynd som gjordes för tio år sedan, då man fann en människokäke från vikingatiden, där det kunnat konstateras att vederbörande ätit fisk.

Personen i fråga levde troligen mellan 900-1000-talet.

– Det vore intressant om vi kan hitta en boplats någonstans utanför Måkläppen. Jag har planer på att söka tillstånd för att göra en dykning tillsammans med marinarkeologen Jan Öijeberg där, särskilt vid de torvfickor som finns kring området, berättar Leif Brost.

Johan Persson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons