Annons
Nyheter

Start för rullande tandvård

En dryg månad efter branden som förstörde deras arbetsplats är de tillbaka. Tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor och tandvårdsbiträden cirkulerar kring de husvagnar som ställts upp på parkeringen utanför den i det närmaste helt nedbrunna folktandvården. De väntar på patienter.
Nyheter • Publicerad 20 november 2007
Tandhygienisten Matilda Carlsson och tandsköterskan Charlotte Levau gör sig redo att röntga Mikaela Wilhelmssons käke. Mikaela Wilhelmsson tycker det är helt okej att kolla tänderna i husvagn.
Tandhygienisten Matilda Carlsson och tandsköterskan Charlotte Levau gör sig redo att röntga Mikaela Wilhelmssons käke. Mikaela Wilhelmsson tycker det är helt okej att kolla tänderna i husvagn.Foto: 
Folktandvårdens husvagnar är utrustade som ett vanligt mottagningsrum. Det är bara de mest avancerade ingreppen som inte kan utföras. BILD: CLAES NYBERG
Folktandvårdens husvagnar är utrustade som ett vanligt mottagningsrum. Det är bara de mest avancerade ingreppen som inte kan utföras. BILD: CLAES NYBERGFoto: 

- Nästa kommer klockan tio. Vi har precis fikat, säger tandsköterskan Charlotte Levau och tittar på klockan.

Charlotte Levau står mellan vagnarna i sin mintgröna tandsköterskeskjorta. Hon är bar om armarna och huttrar lite när hon förklarar hur det känns att vara tillbaka i Vellinge.

Annons

- Det känns jättebra. Det är lite "compact living", men det fungerar bra, säger hon och nickar med huvudet mot husvagnens ingång.

Husvagnens första lilla utrymme fungerar som väntrum. Ett väntrum komplett med typisk väntrumslektyr. Kalle Anka och Svensk Damtidning trängs om utrymmet på det lilla bordet.

Längre in i vagnen sitter tandhygienisten Matilda Carlsson och väntar på nästa patient. Hon sitter i en fullt inredd husvagn, det är bara de mest komplicerade ingreppen som inte går att utföra.

Både Matilda Carlsson och Charlotte Levau är nöjda med sina ny provisoriska lokaler. - Det är ingen större skillnad faktiskt. Ytan är lite mindre, annars är det mesta sig likt, säger Matilda Carlsson.

De är inte helt ovana vid att ta emot patienter i husvagnar. Tidigare har folktandvården haft rullande mottagningar för barn på Västra Ingelstad skola. Och det är sällan någon som klagar. Tvärtom.

- De flesta tycker det är roligt. Det är kanske mysigare att gå hit än till den vanliga folktandvården, säger Charlotte Levau.

Tio minuter i tio dyker patienten Mikaela Wilhelmsson upp. 13-åriga Mikaela är lugn som en filbunke inför tandläkarbesöket.

- Eftersom jag har haft tandställning är jag ganska van vid att gå till tandläkaren, säger Mikaela Wilhelmsson som inte blev avskräckt av att kolla tänderna i en husvagn.

- Det känns lite ovanligt. Men vi har husvagn hemma, säger Mikaela och skrattar.

Den uppsluppna stämningen bland patienter och personal har dock en allvarlig underton. Minnet av branden är fortfarande plågsamt tydligt och gör sig ständigt påmint.

Annons

- Det har varit mycket sorgearbete, och det är det fortfarande. Vi hade precis renoverat lokalerna och var i full gång när det hände. Vi tänker fortfarande "är det sant, har det verkligen hänt", säger klinikchefen Lisbeth Möller.

Men framtidstron är ändå känslan som segrar bland personalen. Det märks inte minst på pratet i den arbetsbod som tjänstgör som fika- och omklädningsrum.

- Snart är det jul, då ska vi sätta upp juleljus och julpynt, säger Charlotte Levau.

Andreas Mårtensson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons