Nyheter

Spel om Näset på nätet

Vilka sorters säl finns på Måkläppen? Vad hette politikern som ersatte Göran Holm som kommunstyrelsens ordförande? Nu kan alla vetgiriga spela onlinespelet Näsetspelet som skapats av tre avgångselever på Sundsgymnasiets naturprogram.
Nyheter • Publicerad 11 februari 2008
Det är roligare att lära sig saker om man kan spela ett spel samtidigt. Under den devisen skapade Gabriella Dorén, Alexandra Lindahl och Britta Käck Näsetspelet. Bild: Claes Nyberg
Det är roligare att lära sig saker om man kan spela ett spel samtidigt. Under den devisen skapade Gabriella Dorén, Alexandra Lindahl och Britta Käck Näsetspelet. Bild: Claes NybergFoto: 

Idén till spelet föddes ur skaparnas egen okunnighet.

- Vi var förvånade över hur lite vi kunde om vår egen kommun. Man kan mycket om vad som händer i världen, men inte så mycket om Näset, säger Alexandra Lindahl, som tillsammans med Gabriella Dorén och Britta Käck gjort spelet som sitt projektarbete i skolan.

När eleverna hörde sig för bland andra elever märkte de att okunnigheten om den egna hembygden var stor.

- När vi frågade vem som efterträdde Göran Holm visste många inte ens vem Göran Holm är. Och det är verkligen något man borde veta, säger Britta Käck.

Eleverna började fundera över hur man kan öka elevers kunskapsnivå, och det var så idén om ett spel föddes.

- Många tycker inte det är så roligt med historia, men om man får spela ett spel blir det roligare, säger Gabriella Dorén.

Eftersom elevernas inriktning i skolan är mot matematik och data bestämde de sig för att göra ett dataspel som kan spelas över internet. Men det visade sig inte vara det lättaste, de programmeringskunskaper som eleverna tillskansat sig i skolan var inte tillräckliga.

- Vi har fått lära oss otroligt mycket nytt när det gäller programmering, säger Gabriella Dorén.

Näsetspelet har anpassats efter elever i högstadiet, men kan spelas av alla. Det går ut på att samla sillar genom att svara rätt på frågor om Näset. Frågorna kan handla om allt mellan himmel och jord. Historia, natur och geografi för att ta några exempel.

- Vi satt en hel del på stadsbiblioteket i Malmö för att få ihop alla frågor, det blev 70 stycken till slut, säger Gabriella Dorén.

För att illustrera frågorna har Gabriella, Alexandra och Britta åkt runt med kamera och tagit bilder.

Eleverna har redan fått positiv respons från folk som gått ut på nätet och spelat spelet. Reaktionerna har kommit från folk i alla åldrar.

- Min farmor och farfar älskar spelet, säger Britta Käck förtjust.

Andreas Mårtensson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.