Annons
Nyheter

Söderslätt kan få tillbaka pilevallarna

En bild på en pilevall används ofta för att symbolisera den skånska slätten. Men de traditionella trädraderna har drastiskt blivit färre under 1900-talet. Nu tar Regionmuseet ett krafttag för att ge Söderslätt pilarna tillbaka.
Nyheter • Publicerad 11 oktober 2010
Patrik Olsson.Foto: 

Fyra kommuner inom ”Leader Söderslätt” – Vellinge, Trelleborg, Malmö och Skurup – är med i det projekt som Regionmuseet driver. Projektledare är Patrik Olsson, kulturgeograf som även skriver en doktorsavhandling om alléer.

– Det finns ett hot mot pilevallarna. Vi har blivit beviljade medel till kulturhistoriska studier och att hålla fyra träffar i dessa fyra kommuner. Det ska utmynna i en rapport om pilalléer och pilevallar, och att vi får kontakt med dem som har intresse av detta. I nästa etapp handlar det om att få igång plantering, säger han.

Annons

För att pilar ska planteras på många olika platser har man med både Trafikverket, kommunerna, byalag, vägföreningar och enskilda markägare i arbetet. Trafikverket är intresserat av att gå in med medel.

– Vi vill nå en helhet i landskapet, så att det inte bara blir plantering utmed de statliga vägarna, utan även kommunala och enskilda. Vi har diskussioner med byalag och vägföreningar om vilken hjälp de behöver. Det läggs in i en större ansökan om medel via Leader, säger Patrik Olsson.

Flera byalag och vägföreningar på Söderslätt har visat intresse.

– Vi vill även gärna ha med markägare. Det är speciellt med träd på åkermark och på vissa håll ett infekterat ämne.

Vad är vitsen med pilevallar?

– De ger en identitet till landskapet, man trivs mer i ett landskap med variation. Det bryter av vinden om det finns rader med pilar lite här och var. En väldigt praktisk nytta är att man ser vägen när det är snöstorm. Pilen är också ett trädslag som blommar tidigt. Det har betydelse för insekter, som har betydelse för fåglar. Pilen spelar roll, säger Patrik Olsson.

Han säger att många människor minns ett landskap med gott om pil.

– När den är borta tappar man lite av sin historia. Söderslätts gårdar karaktäriserades av rader med pil.

Pilarna började planteras i Skåne på 1600-1700-talet bland annat för att hindra erosion av matjord och för att ge virke. Breddning av vägar och hopslagning av åkermark är de främsta orsakerna till att de har försvunnit.

Både Trafikverket och Trelleborgs kommun har inventerat pilevallarna, men någon total genomgång av Söderslätts pilar finns inte.

Annons

– Man vet inte så mycket mer än att på äldre kartbilder är de hur många som helst, men på yngre kartor är de betydligt färre, säger Patrik Olsson.

Han har nyligen hållit träffar för dem som vill vara med och återställa pilevallarna.

– Vi har fått in runt tio förslag på var pilevallar och pilalléer skulle kunna planteras. Vi ska nu sitta ner med kommunerna och Trafikverket och titta på var det är lämpligt. Man kan tänka sig att det blir planteringar till hösten om ett år ungefär.

”Leader” är ett EU-initiativ som ger ekonomiskt stöd till landsbygds­utveckling. Pilevallsprojektet har hittills fått 182 320 kronor.

INTERNAL INTERNAL
Jenny Eriksson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons