Annons
Nyheter

Socialstyrelsen kritiserar Vellinge

I vintras slog skolsköterskorna larm. Nu kräver Socialstyrelsen förändringar på flera punkter för att Vellinge kommun ska förbättra sin skolhälsovård.
Nyheter • Publicerad 23 augusti 2011

Det var i december förra året som skolsköterskorna i Vellinge kommun slog larm hos Socialstyrelsen och krävde en översyn. I sin kritik förklarade de att det med de aktuella resurserna var ”omöjligt att bedriva skolhälsovård”.

I skolsköterskornas anmälan förklarade de att Sundsgymnasiets drygt 900 elever hade bara tillgång till en skolsköterska under två timmar per vecka.

Annons

Senare under läsåret gjordes en justering av tjänsterna i kommunen så att gymnasieeleverna fick tillgång till sköterskan 6 timmar per vecka, men inte heller det anser Socialstyrelsen är tillräckligt. Utslaget på en heltidstjänst innebär att Vellinges skolsköterska har nära 600 fler elever per tjänst jämfört med övriga skolor i landet.

I beslutet som Vellinge kommun nu tagit del av kräver Socialstyrelsen:

En utökad bemanning. Socialstyrelsen ser dagens bemanning på Sundsgymnasiet som kraftigt underdimensionerad och en patientsäkerhetsrisk. Den anses också bryta mot hälso- och sjukvårdslagens krav på tillgänglighet och skollagens krav på att varje gymnasieelev ska erbjudas ett hälsobesök i årskurs 1.

Tydligare inbjudningssystem. I dag krävs att eleven själv ska uppmärksamma informationen på skolans intranät och boka tid. ”Med ett sådant inbjudningssystem riskerar utsatta elever att inte nå fram till sin skolsköterska för ett hälsobesök i årskurs 1”, skriver Socialstyrelsen.

Redogörelse kring nytt vaccinationsprogram. Socialstyrelsen vill se en redogörelse för hur kommunen tänker att vaccinationsprogrammet ska genomföras när det läggs ut på entreprenad.

Utbildningsnämnden i Vellinge är nu skyldiga att redogöra för Socialstyrelsen vilka åtgärder som de ska vidta för att kommunen ska kunna erbjuda en fungerande elevhälsa. Redovisningen ska vara Socialstyrelsen till handa senast 21 oktober.

Staffan Magnusson, chef för elevhälsan i Vellinge kommun, har valt att inte kommentera beslutet. Han uppger att han ännu inte hunnit sätta sig in i det.

Magnus Pier
Niklas Wihlborg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons