Nyheter

Skarpa protester mot nedläggningsplaner

Känslorna svallade på Skanörs bibliotek på torsdagen, då M-nämndens ordförande mötte Näsetbornas vrede över att biblioteket hotas av nedläggning.
Nyheter • Publicerad 3 oktober 2003

Det öppna mötet, som packade hörsalen proppfull med 80-90 personer, var ordnat av biblioteket för att Näsetborna skulle få en förklaring på vad de anser vara kvalificerat vansinne: Att man vill skrota kommunens mest uppskattade, mest utnyttjade bibbla. På Bäckatorget demonstrerade barn från Skanör-Falsterbos familjedaghem, och innanför entrén låg högar med färska protestlistor. 58 listor med över 1 200 namn har redan lämnats till M-nämndens kansli. Måttet är rågat för en annars saktmodig grupp: biblioteksgängarna. M-nämndens ordförande Lars-Ingvar Ljungman (m) tecknande en ekonomisk bakgrund, och förklarade att nämnden behöver spara omkring 40 miljoner kronor på budgeten för 2004. - Efter mycket vånda gjordes den här prioriteringen, sa han. Vi vill inte spara på barnomsorg, skola och vård mer än absolut nödvändigt. Återstår kultur och fritid - och där är vi nu. Istället för att spara jämnt över kommunens fyra bibliotek, föreslår M-nämnden att Skanörsbiblioteket stängs och Västra Ingelstad blir ett renodlat skolbibliotek. Tanken, förklarade Ljungman, är att behålla ett bibliotek för de östra kommundelarna - Vellinges - och ett för de västra delarna, i Höllviken. I november avgörs frågan i kommunfullmäktige.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.