Annons
Nyheter

Skanörspräst mister sitt prästämbete

Striderna inom Skanör-Falsterbo församling tycks nu vara över, sedan Svenska kyrkans överklagandenämnd avslagit Thomas Ekelunds begäran om att få fortsätta verka som präst.
Nyheter • Publicerad 6 december 2013

"Situationen i Skanör-Falsterbo församling har en längre tid varit problematisk", skriver nämnden i sitt beslut. En splittring mellan Kyrkans väl och Kyrklig allians har infekterat arbetsklimatet, och lett till flera förelägganden från Arbetsmiljöverket. Problemen tycks ha eskalerat 2008, då prästen Thomas Ekelund förbigicks i valet till kyrkoherde.

Ekelund har varnats av Domkapitlet för "personliga och nedsättande utfall" mot upplevda antagonister. En utredning har också dragit slutsatsen att Ekelund visat prov på olämpligt agerande och språkbruk. I ett tidigare utslag från överklagandenämnden konstaterar man att prästen synbarligen med uppsåt bidragit till att förvärra förhållandena i församlingen.

Annons

I juni i år förklarades han obehörig att utöva kyrkans vigningstjänst av Domkapitlet.

Thomas Ekelund ställde sig under utredningen oförstående till kritiken, och menade att han handlat för församlingens och de anställdas bästa. Han ansåg dessutom utredningen full av fel och överklagade. Detta avslår nu alltså nämnden, vilket innebär att Thomas Ekelund visserligen formellt fortfarande är präst, men mister sin rätt att utöva ämbetet.

Louise Löfgren
Lars Thulin
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons