Skanör kämpar för utvisningshotad
När Jafar Mamadkhels pappa blev mördad av hans farbror befarande hans mamma att han stod på tur. Mamman sålde familjens gård, fick ut 11 000 euro som resan ut ur landet kostade. Efter nio månader hamnade Jafar Mamadkhels i Sverige och Falsterbo. Här har han hittat ett hem.
– Jag tänker på vad som har hänt och mår inte så bra. Men jag trivs väldigt bra här, säger han.
I Skanör har han fått många vänner och har gått med i flera föreningar, bland annat spelar han fotboll. Han går på högstadiet i Skanörs skola och har sakta kommit ikapp.
– När han började här var han analfabet. Han kunde alltså varken skriva eller läsa. Jag har undervisat honom i drygt ett år, säger hans svensklärare Lars Ingvar Holmberg.
För drygt en vecka sedan kom beskedet från migrationsverket Jafar Mamadkhel inte ville ha. Han får inte uppehållstillstånd och skickas tillbaka till Afghanistan. Hans advokat ska överklaga beslutet, men framtiden är oviss.
– Han är säker på att han kommer att bli dödad om han återvänder. Han tillhör den lägsta kasten i Afghanistan, hans farbror hotar och att ha lämnat landet ses som ett ytterligare svek, säger Bianca Davidson.
Försvann plötsligt
Hon bor i Skanör och hennes dotter brukade ha idrott tillsammans med Jafar Mamadkhel på Skanörs skola. En dag var han borta.
– Jag tyckte det var konstigt att han inte var där längre. Så jag började kolla på detta, säger hon.
När hon fick reda på hur det låg till började hon engagera sig för honom. Elever på Skanörs skola har också kämpat för att han ska få stanna. En Facebooksida har startat och namnunderskrifter samlas ihop. En manifestation planeras till den 31 maj.
– Vi har lärt känna honom och tycker att detta är så fel. Han har ju bott här så länge nu, säger Julianna Mattsson Tilly som går i åttan på Skanörs skola.
– Nu har de flesta på skolan engagerat sig genom att gå med i Facebookgruppen, säger hennes klasskompis Josephine Ajerstam.
För gammal
Anledningen till att Jafar Mamadkhel får avslag på sin asylansökan är att han bedöms vara äldre än 18 år, därför kan han inte tillhöra kategorin ensamkommande flyktingbarn.
– Jag hade med mig ett födelsebevis som Migrationsverket från början godkände, berättar han.
Men en tid efter det ville Migrationsverket göra en egen bedömning av hans ålder, hans kropp undersöktes.
– Då bedömdes han till äldre än 18 år. Men de undersökningarna kan slå på flera år, säger hans gode man Ulrik de la Cour.
– Det svider att de inte kan lita på mitt födelsebevis. Jag mår dåligt av att inte veta hur det ska gå för mig. På nätterna sover jag oroligt, säger Jafar Mamadkhel.