Annons
Nyheter

Sista sucken för mellanskolan

Dagarna för gamla mellanskolan i Hököpinge är räknade. En ansökan om rivningslov är under behandling.
Nyheter • Publicerad 9 juni 2009

HÖKÖPINGE. Under flera decennier fungerade byggnaden som byns mellanskola. Efter barnen kom brottarklubben och öppna förskolan. Senast har Hököpinge byalag huserat här.

Men fastighetsägaren Vellinge kommun behöver skära i sina kostnader, och i det läget har diverse hyresavtal skärskådats och sagts upp.

Annons

Efter den 30 juni har byalaget inte längre tillgång till mellanskolan.

Länge var det oklart vad som skulle ske med byggnaden. Men nu tyder allt på att den rivs och att tomten styckas upp och bebyggs med småhus. Det är det för kommunen ekonomiskt fördelaktigaste alternativet. En försäljning av skolan i befintligt skick skulle inte ge motsvarande intäkter, anser Stephan Björkestrand, VD på Vellingebostäder, som förvaltar de kommunala fastigheterna.

– Vi har ansökt om rivningslov. Nu väntar vi bara på beslutet från stadsbyggnadsförvaltningen i Vellinge. Sedan sätter vi igång, för vi vill inte att huset skall stå tomt.

Den 30 juni löper även hyresavtalen för Näsethallarna i Skanör och Arrie byastuga ut. Totalt räknar Vellinge kommun med att spara 714 000 kronor på årsbasis genom att inte förlänga de tre avtalen. Beloppet avser kostnader för värme, vatten, avlopp och sophämtning.

Enligt Stephan Björkestrand rivs Näsethallarna. Men Arrie byastuga, som står på kyrkans mark, blir kvar och kommer troligen att övertas av ortens byalag. Förhandlingar pågår, och en uppgörelse kan vara klar i slutet av sommaren.

Johan Silfversten Bergman
Christina Gustafson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons