Annons
Nyheter

Sen skolstart för asylsökande barn

Sundsgymnasiet sade upp sina SFI-lärare i början av sommaren. Men nu bor det tjugo ungdomar på Hököpinges transitboende som gärna hade gått i skolan.
Nyheter • Publicerad 26 augusti 2010
Skolstarten för de tjugo ungdomarna på Hököpinge transitboende har skjutits upp.
Skolstarten för de tjugo ungdomarna på Hököpinge transitboende har skjutits upp.Foto: 

Förra terminen fick Sundsgymnasiet besked om att det inte skulle bo några asylsökande ungdomar i Hököpinge. Malmö hade byggt egna hem och transitboendet skulle läggas ner.

– Till de två lärarna kunde vi bara säga att det blir ingenting till hösten, säger Gert Åkesson, rektor på Sundsgymnasiet.

Annons

I augusti förändrades allt. Nittio barn och ungdomar, främst från Afghanistan, kom till mottagningskommunen Malmö. Stadens egna transitboenden fylldes på. Dessutom fick Malmö stad allt svårare att placera ut ungdomar som fått asyl i permanenta boenden runt om i landet.

– Under våren var det många barn som kom ut i permanentboenden, men nu har platserna i kommunen minskat igen, säger Annelie Larsson, chef för den sociala resursförvaltningen i Malmö stad.

Malmö stad förlängde då sina avtal med de företag som bedriver flyktingboenden privat, bland andra transitboendet i Hököpinge.

– Det här är en svårplanerad verksamhet. Det händer saker ute i världen som vi inte kan påverka, säger Annelie Larsson.

För de tjugo unga i Hököpinge har nu skolstarten skjutits upp. Sundsgymnasiet måste rekrytera en ny SFI-lärare (svenska för invandrare) och hemspråkslärare.

– Vi räknar med att komma i gång med undervisningen så fort som möjligt. Vi har lokaler. Nu behöver vi bara en lärare vid pulpeten. Det tar max fjorton dagar, säger rektorn Gert Åkesson.

Transitboendet i Hököpinge väckte starka reaktioner i början, men trenden har vänt i Vellinge kommun, menar Jonas Morian, informationschef på Attendo Care.

– Verksamheten är nu välkommen och välbemött. Det är en del av förklaringen att vi får förlängt kontrakt – det har fungerat bra i Hököpinge, säger han.

Han får medhåll av Sema Soer, enhetschef på Sociala resursförvaltningen i Malmö stad. Hököpinges transitboende har inga anmärkningar och personalen har fungerat bra.

– Visst har det fungerat bra med skolan i Vellinge och barnen har kommit in i gemenskapen. Vi har inte heller fått några reaktioner utifrån som man befarade i början, säger hon.

Annons

Det är krig i Afghanistan och många unga män söker sig därifrån, men varför det har skett just i augusti vet man inte på Migrationsverket.

– Historiskt sett har det gått i vågor utan att man kan koppla det till en speciell händelse, säger Fredrik Bengtsson, informatör på Migrationsverket.

INTERNAL INTERNAL
Therese Thomasson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons