Annons
Nyheter

Seglivad förening bistår änkor

Varje gång någon i hundramannaföreningen avlider skickar medlemmarna en bukett till begravningen. Och så lägger de 25 kronor vardera i dödsfallsavgift.
Nyheter • Publicerad 14 februari 2008
Christer Johannesson och Yngve Hansson tycker inte det är trist att vara med i en förening som är intimt förknippad med döden. "Vi har ett ganska avslappnat förhållande till döden", säger Yngve Hansson. Bild: Claes Nyberg
Christer Johannesson och Yngve Hansson tycker inte det är trist att vara med i en förening som är intimt förknippad med döden. "Vi har ett ganska avslappnat förhållande till döden", säger Yngve Hansson. Bild: Claes NybergFoto: 

- Är vi hundra i föreningen, som vi ska vara, blir det 2 500 kronor. Det räcker inte till en kista ens, säger Yngve Hansson, sekreterare i Vellinges hundramannaförening sedan 30 år tillbaka.

Från början var hundramannaföreningens syfte att bistå änkor och barn med pengar till begravningen ifall familjeförsörjaren skulle avlida. De anhöriga skulle slippa bevista en begravning som bekostades av fattigvården.

Annons

Föreningen startades av målare Oskar Fredin och i första styrelsen satt även verkmästare Albin Jeppsson, urmakare Johan Rydén, gjutare Elof Hansson och linjearbetare Erik Kjellberg.

- De flesta som var med i föreningen från början jobbade på Ljungmans gjuteri, säger Yngve Hansson.

74 år senare är Vellinge hundrammannaförening troligen en av de sista i sitt slag. Med åren har den ekonomiska betydelsen av föreningen minskat, och det sociala tagit över allt mer.

När ordförande Christer Johannesson och Yngve Hansson gick med var det status att vara medlem. Christer och Yngve fick vänta på att någon skulle avlida innan de fick tillträde.

- När man väl kom med var det som att släppas in bland de stora pågarna, säger Yngve Hansson.

Föreningens medlemmar träffas två gånger om året. Nästa år är det dags för 75-årsjubileum.

- Det blir fest i vanlig ordning. Men många medlemmar börjar bli gamla, så vi får börja tidigt, säger Christer Johannesson och skrattar.

Andreas Mårtensson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons