Annons
Nyheter

SD övar politik inför valet

Sverigedemokraterna förbereder sig för ett intåg på den politiska scenen i Vellinge. Sju av dem satt på åhörarbänken vid onsdagens fullmäktigesammanträde.
Nyheter • Publicerad 22 april 2010
Foto: 

VELLINGE. Sverigedemokraterna förbereder sig för ett intåg på den politiska scenen i Vellinge. Sju av dem satt på åhörarbänken vid onsdagens fullmäktigesammanträde.

– Vi är här för att lära, sade Karl-Johan Persson, Östragreviebo och ordförande i Sverigedemokraternas Vellingesektion med cirka tjugo medlemmar.

Annons

Han räknar kallt med att partiet får så många röster i höstens val att det räcker till ett antal mandat i kommunfullmäktige.

– I riksdagsvalet 2006 fick vi 4,2 procent i Vellinge. I kommunalvalet blev det bara drygt en procent, men Vellingemoderaternas omsvängning i flyktingfrågan har lett till att många här är missnöjda. Jag är övertygad om att vi tar några mandat.

Tidpunkten för gästspelet var väl vald. De sju Sverigedemokraterna fick en lektion i hur kommunen fungerar och hur skattepengarna används. På dagordningen stod bland annat bokslutet för 2009, och företrädare för samtliga fullmäktigepartier var uppe i talarstolen och lovordade resultatet. Folkpartister, Kristdemokrater och Pensionärspartiet hade åsikter om hur överskottet på 69 miljoner kronor skulle användas och försökte få de styrande moderaterna att lätta på plånboken och satsa ytterligare pengar på bland annat skolan. Dock utan framgång. Mer än de redan utlovade fem extramiljonerna blev det inte.

En debatt mellan M-nämndens ordförande Carina Larsson (M) och Henrik Thorsell (FP) om friskolor var speciellt intressant, tyckte Karl-Johan Persson.

– Vi kommer att ta ställning i flera frågor så snart som möjligt. Privatisering av skolor är en, politikerarvoden och närdemokrati är andra.

Efter fullmäktigesammanträdet sammanfattade han intrycket så här:

– Intressant. Men det gick väldigt fort, och moderaterna fick som de ville. De var väldigt många

Martin Strandberg
Christina Gustafsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons