Säsong för badhyttsvandalisering
Ett faktum som Torbjörn Nilsson, 50, tvingades inse när han besökte sin och familjens badhytt öster om Skanörs hamn i veckan.
Någon eller några har brutit loss bräder ur skanörbon Nilssons badhytt uppe i sandklitterna och dessutom använt dem för att elda alldeles bredvid hans badhytt.
– Förutom att det här handlar om vandalisering av privat egendom är det ju också ett betydligt allvarligare miljöbrott, säger Torbjörn Nilsson. Det är ju förbjudet både att elda och skräpa ner på statligt naturskyddsområde.
– Dessutom kan det ju också vara allmänfarligt beteende då risken är stor för att elden sprider sig i det så här års torra strandgräset.
När Torbjörn Nilsson återvände till badhytten på långfredagen upptäckte han att något förstört hans badhytt ytterligare.
Att reparera den beräknar han nu kommer att kosta mellan 10 000 och 15 000 kronor.
– Jag har både polisanmält det som hänt och kontaktat kommunen för att undvika en större brand härnere, säger han.
Vellinges säkerhetschef Marie Louise Arendt är väl medveten om problemet.
– Så här blir det tyvärr varje år när solen och värmen återvänder, säger hon. Ungdomar från både Vellinge tätort och Höllviken söker sig ner till stränderna på helger och lov.
– Och då är vår strategi att även fritidsledarna följa med och vara på plats där ungdomarna håller till. Sedan förra året har fritidsledarna även brandsläckare med sig i sina bilar.
Marie Louise Arendt uppmanar också allmänheten att exempelvis via kommunens hemsida tipsa om var ungdomar samlas varma kvällar.
– Det är till stor nytta för oss att få in sådana tips, säger hon. Då kan våra fritidsledare snabbare vara på plats. Allt för stävja vandalisering och bränder.