Annons
Nyheter

Sanna lyfter med västlig flygtur

Bye, bye Sweden. Hello Canada! Snart 18-åriga Höllvikentjejen Sanna Kempe går i väntans tider. Hon väntar på flyget som ska ta henne till Kanada och ett tre veckor långt äventyr.
Nyheter • Publicerad 12 juli 2006
På lördag byter Sanna Kempe den gröna uniformen mot flygvapnets mörkblå och drar västerut. BILD: CLAES NYBERG
På lördag byter Sanna Kempe den gröna uniformen mot flygvapnets mörkblå och drar västerut. BILD: CLAES NYBERGFoto: 

Den nervösa väntan har hon gemensam med andra ungdomar från hela världen som deltar i International Air Cadet Exchange, IACE.

Sanna Kempe har blivit uttagen av svenska flygvapnet som en av 16 svenska ungdomar att delta i ungdomsutbytet. Två åker till Kanada, resten placeras ut i länder som USA, Australien och Holland.

Annons

Tanken med ungdomsutbytet är att skapa internationella relationer.

– Om man har vänner i andra länder är man inte så benägen att slåss mot dem, säger Sanna Kempe.

Hon har varit intresserad av flygvapnet så länge hon kan minnas. Egentligen ända sedan hennes bror gjorde lumpen.

– Då var jag ett år gammal, säger hon och skrattar.

Intresset för flygvapnet ligger onekligen i släkten, Sanna har två kusiner som gjort lumpen i flygvapnet, båda tjejer. En av dem är i dag kapten.

Fast Sanna vet inte om hon ska följa sin bror och sina kusiner i värnplikten. Hon är en 18-åring med många planer.

– Det hade varit roligt att bli helikopterpilot. Men jag vill också plugga till inredningsarkitekt i Edinburgh, säger Sanna som också sjunger i kyrkokören, målar, tränar kampsport och är aktiv i scouterna.

– Jag måste vara igång hela tiden. Jag förstår inte dem som ägnar all sin tid åt att studera, säger hon. Framtidsplanerna får vänta, nu är det Kanaada som gäller. I tre veckor ska hon åka runt i Ontario och Quebec, träffa befäl och kadetter, bo i värdfamilj, titta på Niagarafallen, flyga helikopter och segelflyga. En kombination av sociala aktiviteter och äventyr med andra ord.

Sanna Kempe blev uttragen till utbytet genom att delta och prestera bra i flygvapnets ungdomskurser. Kriterierna är bland annat att man fungerar socialt och i grupp och att man klarar av att följa order.

Något som Sanna Kempe gillar med övningarna i flygvapnet är att det sätter ledaregenskaperna på prov. Något som hon märkte under slutövningen i maj. Då hade hon befälet över en grupp med åtta killar.

Annons

– Det var kul. Efter ett tag tänker man inte på ifall det är killar eller tjejer man samarbetar med, säger hon.

Inför den långa resan till Kanada har Sanna Kempe egentligen bara en förväntan.

– Att ha kul. Det har varit underbart på alla de andra resorna med flygvapnet. Hoppas den här också blir det, säger hon.

Andreas Mårtensson

0410-545 27

andreas.martensson@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons