Annons
Nyheter

Sälkuten Silvia släpptes vid Måkläppen

Sälkuten Silvia var svårfångad, men när hon i går förmiddag kom till sitt nya hem vid Falsterbostranden var hon snabb med att smita ut i vågorna.
Nyheter • Publicerad 12 mars 2004
BILD: TOMAS NYBERGFoto: 

BILD: TOMAS NYBERG Sedan 1980 har Världsnaturfonden och Riksmuseet bedrivit sitt sälprojekt vid Forsmarkshängnet i Uppland. Silvia är den tionde gråsälskuten som släpps ut i vattnet kring Måkläppen. - Projektet startade när man fruktade att gråsälen på grund av alla miljögifter skulle dö ut i Östersjön, berättar Inger Näslund från Världsnaturfonen. Projektet har lyckats bra. Populationen i norra Östersjön växer stadigt, men i södra Östersjön är den fortfarande liten och det är därför Silvia släpptes ut just vid Måkläppen. - I fjor fanns här 110 gråsälar och 75 knubbsälar, berättar Jan-Åke Hillarp som är tillsyningsman i området. Anledningen till att antalet knubbsälar är lägre är att vi drabbades av sälvalpsjuka och halva populationen dog. Silvia har försetts med en radiosändare som gör att både forskare och allmänheten kan följa hennes öden och äventyr. Dessutom är hon frysmärkt med S3 på båda sidorna av kroppen. - I fjor släppte vi ut Gilbert och Smilla, berättar Anna Roos som är projektledare på Riksmuseet. - Smilla drunknade tyvärr i ett fiskgarn söder om Köpenhamn efter tre veckor i frihet, men Gilbert kunde vi följa i åtta månader och det är rekord.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons