Annons
Nyheter

Så har Göran Holm lämnat över

Göran Holms sista insats som fullmäktigeordförande och Vellinges starke man tog bara sex minuter. Sedan bytte han och fullmäktiges nye moderate ordförande Tommy Larsson stolar.
Nyheter • Publicerad 4 november 2010
Tommy Larsson och Göran Holm.
Tommy Larsson och Göran Holm.Foto: 

– Må du med stolthet bära den, sa Göran Holm och log när han ur en svart tygpåse tog fram borgmästarkedjan och lade den runt Tommy Larssons hals.

– Och lycka till i detta värv.

Annons

– Jag känner både bokstavligt och bildligt tyngden, svarade Tommy Larsson.

Och han hann inte mer än att sätta sig och klubba beslutet att partikollegan Elisabeth Tedeståhl blir fullmäktiges förste vice ordförande, innan det blev dags för votering och tio minuters paus.

Något inte alltför vanligt vid mötena i Vellinge fullmäktige som många gånger brukar kunna vara klara på en halvtimme.

När kommunstyrelsens ordförande Lars-Ingvar Ljungman föreslog Folkpartiets Henrik Thorsell som fullmäktiges andre vice ordförande dök oväntat ett nytt namn upp.

Nyinvalda Miljöpartiets Angela Everbäck föreslog sin partikamrat Jan Björkman som andre vice ordförande.

Trots ett mullrande ja för Henrik Thorsell och ett lägre ja blandat med nej för Jan Björkman, begärde Angela Everbäck votering och fick det.

Av de 49 röstberättigade sa 40 stycken ja till Thorsell, 5 till Björkman medan 4 röstade blankt.

Att mötet trots avbrottet klarades av på en timme beror sannolikt på att de sju motioner som Miljöpartiet lämnat in nu, först ska behandlas av kommunstyrelsen.

Miljöpartiet yrkar bland annat på att Vellinge blir en Fairtrade city och att fullmäktiges sammanträden fortsättningsvis sänds på kommunens hemsida.

Vidare vill Miljöpartiet införa så kallade medborgarförslag och inrätta ett idrottspolitiskt program – och brukarråd. Och att kommunen startar en seniorpol.

Annons

En hel del alltså att debattera vid nästa fullmäktige, oavsett vad kommunstyrelsen beslutar.

Angela Everbäck debuterade också i talarstolen när hon gjorde tummen ned för den satsning på biogas till Näset som Lars-Ingvar Ljungman just presenterat.

– Vi avstår från att delta i det här beslutet eftersom även icke fossila alternativ borde ha utretts, sa Angela Everbäck och fick svar på tal av Henrik Thorsell som yrkade bifall.

Och som väntat gav ledamöterna klartecken till gasledningen.

Till skillnad från Miljöpartiet höll de andra nykomlingarna Nya listan och Sverigedemokraterna låg profil.

Nya listans Rolf Erichs hade förklarat förhinder och ingen ersättare fanns på plats.

Däremot delades partiets motion om borgmästartiteln ut till ledamöterna. Partiet vill avskaffa titeln, ge borgmästarkedjan i avskedsgåva till Göran Holm och sänka arvodet för fullmäktiges ordförande.

Valberedningens ordförande blir som väntat Lars-Ingvar Ljungman med Carina Larsson som vice.

Samtidigt föreslog Ljungman och fick igenom att fullmäktiges samtliga partier ska vara representerade i valberedningen.

– Det här är ett mycket viktigt uppdrag, sa Ljungman. Därför är det värdefullt att alla sju partier är representerade. Och det är också angeläget att alla deltar så att vi blir klara i tid.

Nästa gång Vellinges nya fullmäktige möts blir den 24 november. Då ska bland annat budgeten spikas.

INTERNAL INTERNAL
Claus Granath
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons