Annons
Nyheter

Rörigt bland EU-projekt

Från turism till kärnverksamhet. Vellinge kommun ändrar inriktning för att få ut mer av projektpengarna från EU.
Nyheter • Publicerad 15 september 2004

I stort sett omöjligt att beräkna. Så beskrivs utkomsten av de senaste årens EU-projekt i Vellinge kommun. Kommunens egna utredare kommenterar de senaste årens arbete som att "för en utomstående är nuvarande hantering av kommunens EU-projekt mycket svår att sätta sig in i och få grepp om".

Därför föreslår kommunstyrelsens arbetsutskott nu en ny inriktning och utformning av arbetet för EU-samordnaren i kommunen.

Annons

I dag är nästan alla projekt inriktade på turism, ett område där det är svårt att beräkna inkomsterna för kommunen.

– I fjor dubblerades visserligen övernattningarna i kommunen. Men det är svårt att säga vad det beror på, säger Göran Holm, utskottets ordförande och tillika kommunalråd, som ställer sig tvivlande till projektens betydelse när inte resultaten går att beräkna.

I framtiden vill kommunen se något som kommer kommuninvånarna till nytta. Förslag finns att istället lägga pengar på exempelvis kurser i ökad läsförståelse i engelska och tyska eller olika ungdomsprojekt.

– Vi vill satsa på kärnområdena, skola, vård och omsorg, säger Göran Holm.

Men det röriga arbetet med EU-projekten beror inte på ett dåligt arbete av kommunens EU-samordnare.

Tvärtom är samordnarens tjänster efterfrågade av flera andra kommuner som vill söka EU-stöd för projekt. Därför får nu samordnaren i Vellinge kommun ytterligare två permanenta tjänster istället för de projektanställda assistenter som funnits tidigare år.

– Kravet är dock att de drar in pengar till sina egna tjänster. Gör de inte de sitter de löst, säger Göran Holm.

Under de senaste tre åren har Vellinge kommun deltagit i tolv EU-projekt och målet som uttalats från kommunfullmäktige är att "uppnå maximal nytta av EU-medlemskapet sett utifrån kommunens verksamhet och perspektiv".

Kristofer Naess

0410-54500

kristofer.naess@allehandasyd.se

VELLINGE
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons