Annons
Nyheter

"Robin Hood-skatt" minskar för Vellinge

Den för Vellinges del så förhatliga "Robin Hood-skatten" minskar allt mer.
Nyheter • Publicerad 8 februari 2007

Enligt en preliminär utredning från finansdepartementet som är ute på remiss hos kommunerna ska Vellinge betala 10,5 miljoner kronor mindre i utjämningssystemet 2008. Om förslaget går igenom kommer Vellinge att betala cirka 67 miljoner kronor till andra kommuner nästa år. 2004 var siffran 168 miljoner kronor, enligt förra kommunalrådet Göran Holm (m).

– Det börjar likna något, säger Holm, numera borgmästare i kommunen.

Annons

Som ordförande i kommunstyrelsen kämpade Göran Holm i många år mot det kommunala utjämningssystemet som han anser vara grovt orättvist. Göran Holm anser att staten ska stå för utjämningen helt och hållet. Kommunerna ska inte behöva ge till varandra, menar han.

– Man ska betala skatt för service i ens egen kommun och inte för service i andra kommuner, säger Göran Holm.

2006 betalade kommunen 111 miljoner kronor och i år beräknas kostnaden till cirka 77 miljoner. En ytterligare minskning välkomnas naturligtvis.

– Det är glädjande varje gång denna orättvisan regleras säger Göran Holm och konstaterar att tio miljoner kronor är mycket pengar.

– Det gör att vi kan hålla svälten från dörren längre, säger han.

Anledningen till att Vellinge föreslås betala mindre nästa år är ändrade regler. Förslaget är att faktorer som kommunernas lönekostnader och byggkostnader ska räknas med. Och eftersom Vellinge har höga kostnader i de avseendena tjänar man på de nya reglerna. Lomma, Staffanstorp och Svedala är andra vinnare, liksom kommuner i Stockholmsregionen.

Regeringens slutbetänkande i frågan kommer den 15 september.

Andreas Mårtensson

0410-545 34

andreas.martensson@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons