Nyheter

Resan går till andra sidan jordklotet

Nya Zeeland nästa för Jan-Åke Hillarp, Måkläppens tillsynsman.
Nyheter • Publicerad 2 november 2010

Vad ska du göra i Nya Zeeland?

– Jag och några andra naturintresserade ska besöka öar söder om Nya Zeeland. Där ska vi titta på och plåta bland andra sälar och pingviner som lever i naturparker och naturreservat.

– Det är andra gången jag reser så långt söderut så det blir mycket spännande. Om jag förstått rätt tar bara resan dit vi ska mer än två dygn.

– Första gången jag för två år sedan besökte södra halvklotet var jag på de Sydgeorgiska öarna nära Falklandsöarna. Där är djurlivet nästan orört förutom att det finns råttor som människor fört dit.

Får Måkläppens sälar någon nytta av din förestående resa?

– Sådant vet man aldrig i förväg. Men naturligtvis kan man insupa en hel del ny och nyttig kunskap även om det därborta lever andra arter än våra knubb- och gråsälar.

– Det finns exempelvis även sjöelefanter. De väger en fyra ton styck.

Vilken av de många resor du gjort under senare år är den bästa?

– Flera stycken och de har alla gått till Arktis. Jag har varit på Svalbard sju gånger. Och djur- och naturliv där påminner ju i grunden mycket om vårt eget.

Kan man följa dig på nätet när du är i Nya Zeeland?

– Nej, det blir tyvärr både dyrt och tidskrävande. Istället gör jag på plats dagliga reserapporter i text och bild. Väl hemma är de sedan grunden för de föredrag jag brukar hålla. Bland mycket annat föreläser jag ju numera en hel del.

INTERNAL INTERNAL
Claus Granath
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.