Annons
Nyheter

Poolhus vid Tångvalla förstördes i brand

(Uppdaterad 17.08) Natten till torsdagen utbröt en brand i badanläggningen intill Falsterbogården. I det eldhärjade poolhuset förvarades bland annat kemikalier.
Nyheter • Publicerad 14 maj 2009
Poolhuset förstördes. Foto: Göran Olsson
Poolhuset förstördes. Foto: Göran OlssonFoto: 
Pool- och förrådshuset vid Tångvallaskolan var övertänd när räddningstjänsten kom till platsen. Foto: Patrick Persson
Pool- och förrådshuset vid Tångvallaskolan var övertänd när räddningstjänsten kom till platsen. Foto: Patrick PerssonFoto: 

Hur elden uppstått är ännu oklart. Den tekniska undersökningen startar troligen på fredagen.

Branden upptäcktes vid tvåtiden på natten av en privatperson, som larmade SOS. Då fanns farhågor att Tångvallaskolan stod i lågor.

Annons

Ungefär samtidigt utlöstes det automatiska klorlarmet i badanläggningen vid intilliggande Falsterbogården. I dess poolbyggnad fanns styr- och reglerutrustning. Där förvarades även kemikalier för vattenrening.

Räddningsstyrkan från Skanör, som var på plats några minuter senare, lokaliserade snabbt branden till poolhuset.

Räddningsarbetet inriktades på att begränsa elden, så att den inte spred sig till Falsterbogården med förskola, skola och fritidshem, och på att få ut kemikalierna.

– Det var klor i en tank och svavelsyra i dunkar, berättar Mikael Tegnér, stationschef i Skanör, och tillägger:

– Hade vi inte fått ut dunkarna, hade det inte varit någon större katastrof. Kemikalierna hade spätts ut med släckvatten, och huset är byggt för att tåla brand. Vi gör regelbundna inspektioner där.

I släckningsarbetet, som avslutades kvart över fem på morgonen, deltog även personal från stationer i Höllviken, Vellinge, Malmö och Trelleborg.

Också kommunens säkerhetschef Marie Louise Arendt informerades på ett tidigt stadium.

– När jag blev uppringd vid halvtretiden, var det tveksamt om man skulle klara Falsterbogården. Den ligger väldigt nära poolhuset, säger hon. Men lågorna nådde aldrig dit och byggnaden skadades inte.

Hon berömmer Louise Erlandsson, platschef både på Falsterbogården och Tångvallaskolan, som redan under natten kallade samman en krisgrupp.

– Barn blir oroliga och upprörda och har en massa frågor.

Annons

Också väktare var snabbt på plats för att agera brandvakt och hålla obehöriga borta.

– Väktaren blir kvar tills vi hunnit sätta upp kravallstaket. Det sker under torsdagens lopp, säger Marie Louise Arendt.

Hon kan inte uttala sig om hur elden uppstått utan hänvisar till polisens tekniker. De inleder troligen sin undersökning i dag, fredag.

– Men branden har inte startat i någon soptunna. Vi har kollat samtliga.

Bilder som tagits under natten visar att poolhusets ena fasad är svartbränd. Det kan tyda på att brandhärden funnits här, menar Marie Louise Arendt. Branden misstänks ha startat i en container eller soptunna och sedan spridit sig till poolhuset. Platsen har spärrats av för en teknisk undersökning. En anmälan om mordbrand är gjord.

Under dagen kommer väktare att vara på området för att se till att ingen obehörig tar sig in till brandplatsen och skadas.

Enligt Vellinge kommuns hemsida ska barn som går på Falsterbogården istället lämnas i Tångvallaskolans samlingssal.

Under torsdagen kommer en krisgrupp att möta upp elever och personal.

Christina Gustafson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons