Nyheter

Polisen har namn på flera av de misstänkta barnen

Polisen har fått många tips om ungdomar som skrek nazistiska glåpord mot Judiska församlingens medlemmar i helgen.
– Vi har fler namn än tidigare. Några bor i Vellinge kommun, säger närpolischef Kenneth Abrahamsson.
Nyheter • Publicerad 13 oktober 2010

Ärendet om hets mot folkgrupp och skadegörelse har överlämnats till polisen i Trelleborg.

– Vi har ännu inte identifierat någon av ungdomarna eller lagt ut ärendet på åklagare, säger förundersökningsledare Ann-Kristin Sjöbeck.

– Men det är på gång.

Vellinges kommunalråd Lars-Ingvar Ljungman kallar det som hände Judiska församlingens medlemmar vid Höllviksgården i fredags och lördags kväll förskräckligt.

– Skolan har ju fått mer pengar för så kallat värdegrundsarbete senaste året, säger han. Men det tycks inte ha hjälpt. När det gäller den här typen av frågor får man aldrig slå sig till ro.

– Istället måste man ständigt berätta för nya generationer vad sådana här slagord och ageranden innebär och har inneburit historiskt. Det som nu hänt i Höllviken gör alltså att vi måste anstränga oss ännu lite mer.

Lars-Ingvar Ljungman, som för tillfället semestrar i Italien, påminner också om de resor till koncentrationslägret Sachsenhausen som elever från Vellinge gjort.

Och att Vellinge kommun i mitten av 1990-talet hade problem med en mind­re grupp nynazister. För att motverka dem inbjöds då bland andra Stefan Zablocki att tala i kommunfullmäktige.

Zablocki var en av få som överlevde dödslägret Auschwitz.

Även folkpartisten Björn Lagerbäck, som utsetts till samordningsansvarig för Dialogforum i Malmö, har reagerat på händelsen och uppmanar nu politikerna i Vellinge att snabbt agera.

– Det är fullständigt oacceptabelt att judiska Malmöbor blir angripna i Vellinge, oavsett vilken ålder angriparna har, säger han.

– Därför förutsätter jag nu att samtliga politiker med borgmästare Göran Holm i spetsen mobiliserar alla goda krafter i kampen mot destruktiva tendenser som skämmer ut Vellinge.

Syftet med Dialogforum i Malmö är just att mobilisera goda krafter mot alla former av etnisk och religiös diskriminering.

Och Göran Holm har inte svårt att skriva under på kraven från Björn Lagerbäck, som han känner sedan länge.

– Det som hänt är fruktansvärt, säger Göran Holm. Jag är djupt chockad över att det finns barn i den åldern som kan uppföra sig så mot andra barn.

– Och det måste vi verkligen ta tag i eftersom det är helt oacceptabelt. Jag instämmer alltså helt i vad Lagerbäck kräver.

– Vad i övrigt gäller arbetet med värdegrund är det M-nämndens ordförande Carina Larsson som mer konkret håller i det.

INTERNAL INTERNAL
Claus Granath
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.