Annons
Nyheter

Plan för Ljungskogen stoppas

Regeringen har upphävt detaljplanen för Ljunghusen som bland annat omfattar 16 mycket omdiskuterade tomter i Ljungskogen. Det innebär att det byte som kommunen tänkt genomföra med Ljungskogsbolaget nu ser ut att gå i stöpet.
Nyheter • Publicerad 15 april 2004

- Beslutet innebär att om det är så att vi kan rätta till något i planen så får vi göra det. Är det något mer principiellt det handlar om kan Ljungskogsbolaget hävda att de vill avstycka sina 22 tomter och bebygga dem, säger kommunalrådet Göran Holm (m). Detaljplanen upphävdes vid regeringssammanträdet under torsdagen men det dröjer ytterligare några dagar innan motiveringen till beslutet blir offentlig. Först då kan bilden klarna över vad det är regeringen vänder sig mot. I september 1999 antog kommunfullmäktige i Vellinge detaljplanen som innebar att grönområdet mellan Örnvägen och Falkvägen uppläts för bebyggelse på 16 tomter. Byggrätten tillföll AB Ljungskogens Strandbad som kompensation för bolagets gamla byggrätter (22 stycken) vid Ljunghusens golfbana och södra stranden. Ett motiv som enligt Ljungskogens vägförening strider mot plan- och bygglagen. - Jag har hört att man haft synpunkter på våra motiv för den här planen. Men det är enligt mig inget som regeringen ska ifrågasätta, säger Göran Holm. Fullmäktiges beslut överklagades av 51 personer till länsstyrelsen som valde att gå på kommunens linje och gav klartecken till detaljplanen. Det beslutet överklagades vidare till länsrätten och sedan till kammarrätten. Planen godkändes även i dessa två instanser och landade därför till slut på regeringsnivå. I april 2003 fick kommunen komma in med yttrande i ärendet och nu, ett år senare, har regeringen fattat det avgörande beslutet om detaljplanen. Beslutet innebär att planen upphävs och alltså finns i nuläget inte längre de tomter som kommunen skulle erbjuda Ljungskogsbolaget i utbyte mot tomterna vid golfbanan och södra stranden. - Jag var övertygad att om både kammarrätt och länsstyrelse antagit planen så skulle det inte bli något som helst problem i regeringsrätten, säger Göran Holm som är förvånad över regeringsrättens beslut. Beslutet innebär också att den tidigare detaljplanen gäller. Vill kommunen ha en ny får arbetet med att ta fram en börja om från början igen. Men först vill Göran Holm ta del av det fullständiga beslutet. - Jag kan inte se att vi kan göra annat nu än att invänta motiveringen till beslutet, säger Göran Holm.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons