Nyheter

Personalen tar över Norrevång

Ett personalkooperativ tar över driften av Norrevångs förskola. På tisdagen beviljade M-nämnden personalens ansökan om att ta över verksamheten från den 1 april nästa år.
Nyheter • Publicerad 14 november 2007

Sedan september har den framtida driftsformen av Norrevångs förskola varit oklar. Då fattade M-nämnden beslutet att förskolan skulle gå över i enskild regi. Beslutet skapade stor oro hos föräldrarna, som ville behålla den kommunala driftsformen.

När personalen nu fått tillstånd att ta över drar föräldrakollektivet en lättnadens suck.

- Det är mycket positivt. Vi var många som var emot privatiseringen, men nu kan förskolan drivas i samma anda som tidigare, säger Mårten Svemark, talesman för föräldragruppen. I förskolans personalstyrka finns cirka 18 heltidstjänster.

Enligt Karina Lindvall, som suttit i kooperativets arbetsgrupp, kommer alla utom någon enstaka att gå in som delägare.

- Det känns skönt att det blivit klart så att vi kan jobba vidare, säger Karina Lindvall.

För de flesta i personalen behövdes ingen lång betänketid när möjligheten att bilda kooperativ dök upp. - Det här är mycket positivt, både för vår egen del och för barnen. Nu jan vi fortsätta att driva vår pedagogik, säger Karina Lindvall.

Tanken från början var att den enskilda driften av förskolan skulle börja vid årsskiftet. Men nu har startdatumet flyttats fram till 1 april.

Andreas Mårtensson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.