Nyheter

Personal tar över två förskolor till våren

Nyheter • Publicerad 20 november 2008

Från och med april går 55 procent barnen i Vellinge på en privat förskola.

Det står klart efter att personalen på Granviks samt Vikenstugans förskola fått rätt att ta över driften av sina arbetsplatser.

I styrkorten för Vellinge kommun från 2007 anges att 50 procent av förskolans verksamhet ska drivas i enskild regi inom fem år.

I och med att personalen på de två förskolorna tar över från och med 1 april blir den siffran ännu högre.

– Det betyder att 55 procent av barnen i kommunen går på en privat förskola, säger M-nämndens ordförande Carina Larsson.

Personalen ansökte om att få ta över redan i somras. M-nämnden begärde då in mer information om deras planer samtidigt som man lät andra eventuella intressenter ansöka.

– Men det är ingen annan som har hört av sig, så det kommer att bli den ordinarie personalen som tar över, säger Larsson.

På Granviks förskola ingår 24 av 25 ur personalen i det nya kooperativet. På Vikenstugan är motsvarande siffror 23 av 37 personer.

Beslutet togs på onsdagens sammanträde i M-nämnden, trots att representanter från socialdemokraterna opponerade sig.

Paviljongerna på Stora Hammar och Sandeplan ska stängas. De barnen flyttas då till Bruksparkens och Henriks hages förskolor. Det innebär att siffran för antalet barn i privat omsorg troligtvis kommer att stiga till över 60 procent.

Fanny Johansson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.