Annons
Nyheter

Oväntade statliga pengar räddar bibliotek

Det var inte folkopinionen som ledde till att hotet mot biblioteken i Skanör och Västra Ingelstad drogs tillbaka. Men, som M-nämndens ordförande Lars-Ingvar Ljungman (m) uttrycker det, "som politiker är man aldrig opåverkbar".
Nyheter • Publicerad 7 oktober 2003

Anledningen till att Vellinge kommun backar om nerläggningshoten för biblioteken - och hittills är det bara de besparingsförslagen man dragit tilbaka - är att det visat sig att kommunen har mer statliga pengar att vänta än man trott. - Det är inte en stor förändring utan många små som sammantaget har gett kommunen ganska mycket pengar, kommenterar Lars-Ingvar Ljungman. Han nämner som exempel att statens budgetproposition slagit fast att kommunernas sysselsättningsstöd ska vara kvar, och att de även får behålla den så kallade "200-kronan" av statlig skatt som alla skattebetalare betalar, oavsett inkomstnivå. Dessutom har en översyn av det skatteutjämningssystemet, gjord hos Statistiska Centralbyrån, visat att uppdaterade siffror över vad den kommunala servicen kostar Vellinge motiverat en viss minskning av utjämningen. Sammantaget ger det Vellinge omkring 15,5 miljoner kronor. Har inte protesterna från framför allt Näsetborna, och hoten om förlorade moderata röster påverkat beslutet? - Jag har sagt hela tiden att som politiker är man aldrig opåverkbar, säger Ljungman. Mitt uppdrag är att försöka lyssna till vad folk tycker och tänker. Jag ska visserligen ha ett helhetsperspektiv, men uppgiften är ändå att göra det som befolkningen vill att vi ska göra. Trots allt ska M-nämnden spara omkring 20 miljoner kronor, och vad man tänker dra in på i stället är Lars-Ingvar Ljungman inte klar över i dag: - Det är inte bara jag som ska bestämma det. 20 oktober har vi budgetberedning, och då måste budgeten sys ihop på ett eller annat sätt.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons