Nyheter

Osäkert läge för M-nämnden i Vellinge

Kommunens förbättrade ekonomi till trots så kvarstår de flesta besparingsförslag som Vellinges M-nämnd lagt fram. Nämnden måste spara 16 miljoner kronor, vilket blir tufft - men lättare än att spara de 40 miljoner som från början aviserades.
Nyheter • Publicerad 23 oktober 2003

Bara nedskärningarna på Skanörs och Västra Ingelstads bibliotek, som väckte ett ramaskri bland medborgarna, har dragits tillbaka. Det finns två stora frågetecken kring faktorer vilkas effekt på M-nämndens ekonomi är oklar. Det gäller dels det nya äldreboendet S:t Knut i Falsterbo, dels konstgräsplanen i Höllviken. S:t Knuts äldreboende skulle ha invigts 1 maj nästa år, men blir försenat. Varje uppskjuten månad sparar två miljoner kronor i drift, men det är oklart om det kommer nämnden till godo. - Att spara genom att låta bli att göra det vi lovat, nämligen att öppna äldreboendet, det känns lite tveksamt, säger Lars-Ingvar Ljungman (m), ordförande i M-nämnden. - Det lär bli en diskussion kring när vi ska ta boendet i drift. Det vore synnerligen olyckligt att göra det på sommaren, med bara semestervikarier i personalen. För Höllvikens fotbollsplan finns två miljoner kronor avsatta för att byta ut konstgräset nästa år. Oklarheten gäller om det ska ses som en investering eller tas från driftbudgeten, eftersom det handlar om ett byte. - Det är också lite oklart vilken helårseffekt vi får av de 3,3 miljoner som vi skulle ha sparat på biblioteken. Jag räknar med att vi har nio-tio miljoner kvar att spara på den lista vi tidigare lagt fram, säger Ljungman. - Till det kommer ytterligare sex-sju miljoner kronor, så det måste naturligtvis till besparingar under 2004. "Listan" omfattar följande punkter: Bidragen till studieförbunden avskaffas, beräknad besparing cirka 700 000 kronor. ? Den öppna förskolan läggs ner, två tjänster dras in. ? Tre av tolv fritidsledartjänster dras in, besparing en miljon kronor. ? Bidraget till den kommunala musikskolan kapas med 25 procent, besparing 800 000 kronor. ? Lägerskolan Immeln läggs ner. ? Avgifterna på simhallen Vanningen höjs med i genomsnitt 10 procent. ? Sommarkursen i teknik för flickor avskaffas. ? Antalet datorer inom skolverksamheten minskas med tio procent. ? Hemtjänsten städar var tredje i stället för varannan vecka. ? Subventioneringen av pensionärsmåltider slopas. ? Höjd egenavgift på färdtjänstresor.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.