Annons
Nyheter

Nybygget skyndar på gasledning

Med start redan i höst planerar Vellinge kommun att bygga en gasledning från Höllviken till Skanör och Falsterbo. Investeringen på fyrtio miljoner kronor kan beslutas vid kommande möte i kommunfullmäktige.
Nyheter • Publicerad 2 september 2010

Ärendet hastar eftersom grunden för det nya bostadsområdet i Skanör med energi- och VA-system ska börja byggas redan i höst.

Samtliga 440 nya bostäder ska ha gas som värmekälla. De flesta av kommunens egna hus för skolor och vård i området kommer också att anslutas, liksom motsvarande byggnader i Höllviken och Ljunghusen.

Annons

– Vi gör investeringen av miljöskäl, för att göra mer energismarta lösningar och för att spara energi och pengar, cirka 3,5 miljoner kronor per år, säger Lars-Ingvar Ljungman (M) ordförande i kommunstyrelsen som behandlades ärendet på tisdagen.

Alla privata fastighetsägare i området erbjuds att övergå från olja till gas i sina anläggningar. Och intresset för att koppla sitt hus till naturgas är nödvändig för att på sikt betala energisatsningen.

Flera fastigheter i Vellinge tätort har redan gas. Gasledningen från Själland till sydvästra Skåne går också mot Höllvikens norra utkant i kommunen.

Den ledningen ska nu förlängas med rör på totalt nästan två mil i en sträckning till rondellen vid infarten mot Skanör och Falsterbo, där ledningen förgrenas till orternas kommunala byggnader och hushåll.

– De flesta som nu bor här har el som energikälla, men vi öppnar nu för ett alternativ i vilken vi senare ska öka andelen biogas, som nu också alla energiföretag gör sitt bästa för att ta fram mer av, säger Lars-Ingvar Ljungman.

Vid Tångvallaskolan i Falsterbo finns kommunens största oljeeldade panncentral som byts till gaspanna.

En ledning ska också gå till även oljeeldade Skanörs skola och Skanörs centrum.

Bland de byggnader som ledningen passerar på vägen finns nu oljeledade Vikenstugans förskola och Ljungenskolan, vars oljepannor också ska bytas mot gaspannor.

Men det största enskilda området med gas som energikälla blir de nya bostäderna på vångarna i östra delen av Skanör.

Här planeras för en bebyggelse med bostäder för minst tusen invånare till de nära sjutusen som nu bor i Skanör och Falsterbo.

Annons

För investeringen på fyrtio miljoner kronor i gas får kommunen inte bara gasledningen utan också nya mer energisnåla värmepannor på flera ställen.

Men för det enskilda hushållet i befintliga hus krävs en egen ekonomisk insats för att koppla fastigheten till systemet.

Henrik Kilefors
Göran A Nilsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons