Nyheter

Ny organisation ska ge bättre elevhälsa

Vellinges elever ska få tillgång till all kompetens inom elevvårdshälsan – oavsett vilken skola de går på. Förändringen väntas träda i kraft 1 januari.
Nyheter • Publicerad 16 november 2010

I dagsläget är varje elev hänvisad till den elevvårdskompetens som finns representerad på deras skola.

Det nya förslaget, som är framtaget för att bättre motsvara kraven i den nya skollagen, innebär att kommunens elevvårdsresurser kommer att finnas tillgänglig för alla elever.

– Genom organisationsförändringen har vi möjlighet att erbjuda hjälp och stöd av person som besitter mest kunskap för just det specifika ärendet. Vår förhoppning är att detta kommer att skapa en bättre elevvård för alla.

Det säger Vensel Roskvist, chef för individ- och familjeomsorg, och en av dem som utrett förutsättningarna för förändringen.

De som berörs av förändringen är kommunens kuratorer, skolpedagoger, psykologer, skolsköterskor och tal- och hörselpedagoger.

Enligt Vensel Roskvist kommer yrkesgrupperna precis som idag finnas ute på sina respektive skolor och jobba förebyggande. Men från och med årsskiftet kommer de även att samverka i ett team och lånas ut när en skola är i behov av just deras kompetens.

Igår presenterades förslaget för de fackliga representanterna. Lisbeth Lundin är kommunombud för Lärarförbundet och hon ställer sig frågande till varför kommunen inte har gått ut externt och internt med tjänsten som ny chef för det centrala elevvårdsteamet.

– Vi från Lärarförbundet tycker det är anmärkningsvärt. Hanteringen signalerar att kommunen är mer intresserad av att tillsättningen ska gå fort än att hitta den som är mest lämpad för tjänsten. Det kanske den här personen är, men det borde föregås av en utannonsering av tjänsten.

Vensel Roskvist delar föga förvånande inte hennes åsikt:

– Eftersom vi redan har en mycket lämplig kandidat ser vi ingen anledning att annonsera ut tjänsten.

INTERNAL INTERNAL
Linda Stark
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.