Annons
Nyheter

Ny festival lockade nyfikna

Festivalernas årstid är här. I helgen föddes en helt ny i Vellinge: Festival Annorlunda – med en scen reserverad för förståndshandikappade.
Nyheter • Publicerad 15 juni 2009
Foto: 
Inget regn föll. Det bara lät så när Helge Hansson och Rebecka Nilsson i Skånska Yezz rasslade till takten i Festival Annorlunda. I svart skjorta med ryggen mot publiken dirigerar Ola Skaare.
Inget regn föll. Det bara lät så när Helge Hansson och Rebecka Nilsson i Skånska Yezz rasslade till takten i Festival Annorlunda. I svart skjorta med ryggen mot publiken dirigerar Ola Skaare.Foto: 

VELLINGE. – Det här är en historisk annorlunda festival. I tre år har vi åkt till Oslo för att vara med på deras festival. I dag har vi ordnat en själva, säger Anne Lindberg när hon presenterade gruppen.

Skånska Yezz, där hennes son Oskar Lindblad är med, var första bandet ut. Han greppade mikrofonen och drog igång en låt av Bo Kaspers orkester.

Annons

”Hon är så söt när hon sover, själv har jag inte fått mig en blund.”

Tonerna spred sig över Stortorget, förbi munkståndet, skoknallen och nästan ända bort till karusellerna. När de första takterna avverkats drog sig allt fler av dem som kommit till Vellinge sommarmarknad mot scenen.

I fjärde versen tog Oskar Lindblad i lite mer.

”Hon är så söt när hon sover, jag tror jag stannar kvar i sängen hela dan.”

Framför honom satt Ole Skaare och markerade takten. Han är musikpedagog från Norge som var fjortonde dag kommer till Vellinge för att undervisa elever på Vellinge musikskola och Bastionen i Trelleborg. De funktionshindrade barnen och ungdomarna lär sig spela med hjälp av färger efter en norsk modell som kallas Dissimilis. På latin betyder dissimilis just annorlunda.

I Norge varar festivalen i tre dagar. I Vellinge började arrangörerna med två och en halv timme. Nors­ka gruppen Real Trökk var inbjuden liksom en blockflöjts- och trumgrupp från Helsingborg.

– De har varit jättespända på det här. Vi jobbar mycket med att visa upp oss inför publik, arbeta med attityder och visa att våra elever har en plats i kulturen och mycket att ge. Det här är direkt från öra till hjärta. En ärlig uttrycksform som behövs, sade Anne Lindberg som även är initiativtagare till att starta Dissimilismodellen i Sverige.

Johan Silfversten Bergman
Jessica Ziegerer
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons