Nyheter

Ny borgmästare tar vid

Nytt men gammalt. Vellingemoderaterna ska förnya sig. Men borgmästar­titeln blir kvar.
Nyheter • Publicerad 22 oktober 2010
Anna Mannfalk, Carina Larsson och Alexander Åberg sitter i analysgruppen som tillsattes efter årets val. När M-nämnden upplöses blir Carina Larsson ordförande i den nya utbildningsnämnden. Även Lars-Ingvar Ljungman och Anders Hansson ingår i analysgruppen.
Anna Mannfalk, Carina Larsson och Alexander Åberg sitter i analysgruppen som tillsattes efter årets val. När M-nämnden upplöses blir Carina Larsson ordförande i den nya utbildningsnämnden. Även Lars-Ingvar Ljungman och Anders Hansson ingår i analysgruppen.Foto: 

Moderaterna i Vellinge tappade nästan 18 procent­enheter i kommunvalet.

Nu har partiets analysgrupp lämnat sin rapport om vad som gick fel.

– Först gick luften helt ur en. Sedan har man hämtat sig. Vi har fått mycket feedback från väljarna som sagt ”Nu får ni ta er samman så kanske vi röstar på er igen nästa gång”.

Det säger Carina Larsson (M), idag M-nämndens ordförande. Hon är en av fem i den analysgrupp som partiet tillsatte efter valet för att utreda den kraftiga tillbakagången. I onsdags kväll presenterade gruppen sitt arbete för Moderaternas fullmäktigegrupp.

– I de östra kommundelarna och Vellinge tätort har vi förlorat röster till Sverigedemokraterna. Nya listan har vi tappat till framför allt i Falsterbo och i Skanör och i delar av Höllviken till Folkpartiet, säger Carina Larsson.

Moderaterna har fått mycket kritik.

– Vi har fått höra att vi har blivit för stora, inte har varit lyssnande, synts för lite, inte har varit tillgängliga och inte släppt fram andra partier.

För knappt ett år sedan blossade debatten kring transitboendet för flyktingbarn i Hököpinge upp.

– Vissa tycker att vi ska vara mer generösa, de kan ha röstat på FP och Nya listan i stället. Det finns också de som tycker att vi inte borde ha tecknat avtal med Migrationsverket, de kan ha röstat på SD, säger Carina Larsson.

Hur mycket tror ni avslöjandena om Göran Holms och Lars-Ingvar Ljungmans ersättningar påverkade valutgången?

– Det är jättesvårt. Vårt kampanjarbete inför valet kändes mycket mer positivt veckan innan artiklarna. Kanske var de droppen som fick bägaren att rinna över. Någon väljare sa: ”Det här är en gång för mycket, Carina, nu är vi trötta på det här”.

Ett arbete har inletts för att se över arvodesreglerna.

– Man ska inte skämmas över att man har en hög ersättning. Duktiga tjänstemän och politiker ska ha bra betalt. Men systemet ska vara transparent, säger Carina Larsson.

Det har också beslutats att kommunfullmäktiges ordförande ska fortsätta ha titeln borgmästare. Tidigare har det inte funnits någon arbetsbeskrivning för den titeln. En sådan ska nu tas fram.

– Sedan får vi arbeta på hur titeln framstår. Vi ska jobba för att den blir en del av Vellinge kommuns historia, på ett positivt sätt, säger Carina Larsson.

INTERNAL INTERNAL
Jenny Eriksson, Hussein El-Alawi
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.